Skip to content
OTKRIVENA SPOMEN PLOČA NA KUĆI RADA JOVANOVIĆA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 26 Decembar 2018 14:09

Delegacija Grada Goražda predvođena gradonačelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem, a u sklopu manifestacije posvećene goraždanskom pjesniku Radu Jovanoviću, danas je otkrila spomen ploču na kući Rada Jovanovića u spomen na jednog od najvećih pjesnika i kompozitora.

Navršile su se tri decenije od kada je, 15. aprila 1986. godine, u Goraždu tragično preminuo Radoslav Rade Jovanović. Sudbina je htjela da je istog dana i istog mjeseca trebalo da skromno proslavi svoj 58 rođendan.

Tim povodom danas su delegacije Gradske uprave Grada Goražda i Centra za kulturu položile i cvijeće na grob pokojnog Jovanovića na groblju u Kolijevkama.

Govoreći o značaju ovog velikog goraždanskog pjesnika gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je kazao – ''Grad Goražde ponosan je na mnoge svoje uspješne građane, koji žive kako u Goraždu, tako i u BiH i širom svijeta. Ono na što smo posebno ponosni jeste na našeg Radu Jovanovića. Čovjeka koji je ostavio jedan pečat u našem sevdahu, koji je bio jedan od najznačajnijih pjesnika koji su se posebno istakli u oblasti sevdaha i mnogo je bio cijenjen.  Možemo slobodno neke njegove pjesme u životu koristiti toliko imaju bogat sadržaj, poruku. Također, goraždani su ponosni na Safeta Garčevića, Hajrudina Sijerčića i mnoge druge svoje sugrađane. Danas smo otkrili ovu ploču i iskazali smo  ovim činom jedno dužno poštovanje prema našem Radu Jovanoviću, imamo i ulicu koja nosi njegovo ime. Danas smo ovdje sa njegovom suprugom da se prisjetimo našeg istakuntog sugrađanina, a večeras imamo također veče koja je posvećena Radu Jovanoviću i mi ćemo svake godine nastaviti tradiciju sjećanje na lik i djelo Rada Jovanovića.''

Na otkrivanju spomen ploče posvećene Radu Jovanoviću bila je prisutna i njegova supruga Vukosava (Vukica) Jovanović koja je se prisjetila poznatog goraždanskog pjesnika sa riječima – ''Ja vam se zahvaljujem, moj Rade je to i zaslužio. Možda je trebalo i ranije, ali nikad nije kasno. Ne znam šta da vam kažem, Rade kao čovjek je bio izuzetan, volio  je sve ljude bez razlike, radio je onoliko koliko je mogao da pomogne svima oko sebe. Ja  sam ga voljela kao čovjeka, izdržala sam sve njegove nevolje koje su ga okruživale, njegove bolesti, ali nije izdržao duže. Morao je da završi s tim, poručio je: neću niko da plače za mnom, hoću da zapjeva pjesmu zajedno sa mnom.’’

Rade Jovanović, narodni pjesnik, je jedan od najpoznatijih tekstopisaca i kompozitora narodne muzike sa prostora eks-Jugoslavije. Bila je to svestrana, plemenita i humana ličnost, osećajni i skromni čovjek, šeret sa priličnom dozom tvrdoglavosti, što po pravilu odlikuje istinske boeme.“Goraždanin Rade Jovanović“, kako je volio da se predstavlja, pisao je tekstove i komponovao čistu i bistru narodnu muziku iz ličnog zadovoljstva i bio srećan jedino kad bi, kako je volio govoriti, „njegova pjesma ušla u narod“!

Rijeka Drina, Goražde, Bosna i Hercegovina, priroda, ljudi i njihove sudbine bili su nepresušni izvor i stalna tema Radovih pjesama, poput: „Jablani se povijaju“, „Negdje u daljine“, „Sumorna jesen“, „Ne pitaj me stara majko“, „Kad u maju ruže procvetaju“, „Tebi, majko, misli lete“, „Seja kose rasplela“, „Malenim sokakom ne prolazim više“, „Kad sretneš Hanku“, „Svjetla moga grada“, „Prolazi jesen“, i brojne druge, poput pjesme „Prođoh Bosnom kroz gradove“, koju je napisao sa Dragišom Nedovićem, pobratimu po stvaralaštvu.

Sve te i mnoge druge pjesme, a napisao je blizu 500, ostale su kao njegov neizbrisivi spomenar na ostvarenja dostojna antologije pjesništva i prave novokomponovane narodne pjesme.

Pod pokroviteljstvom Grada Goražda, a u organizaciji Centra za kulturu Goražde u Maloj sali Centra večeras sa početkom u 18h održat će se veče pod nazivom “Negdje u daljine'' posvećeno ovom velikom pjesniku i kompozitoru u čije besmrtne stihove spadaju i oni iz pjesme posvećene Goraždu: “Goražde jedino u srcu mom, tu mi je ljubav i dom, ti si najljepše pjesme poj, volim te, o grade moj”.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba