Skip to content
ODRŽANA OBUKA ZA MATIČARE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 03 Decembar 2018 15:22

U Velikoj sali Gradske uprave Goražde danas je organizovana obuka za uposlenike lokalnih samouprava sa područja BPK-a koji rade na poslovima matičara. Tema obuke je ''Primjena Zakona o matičnim knjigama i Zakona o državljanstvu u postupku rješavanja pojedinačnih pitanja iz oblasti Matičnih knjiga.''

Cilj današnje obuke je da službenici međusobno razmjene iskustva u oblasti upisa u matične knjige i pospješe saradnju sa drugim službenicima koji obavljaju slične poslove u MUP BPK-a i Centru za socijlani rad, a vezani su za riješavanja pitanje građana i njihovih stanja sa ovog područja. Obuku provode predstavnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.

Goste i prisutne najprije je pozdravio i poželio im dobrodošlicu gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović. On je između ostalog u izjavi za medije kazao – ''Drago mi je da je Goražde domaćin današnjeg seminara za matičare. Posao matičara mogu reći da je jedan od najodgovornijih poslova kada je u pitanju kompletna administarcija iz razloga što greška u jednom slovu može da izazove problem ljudima, tako da mora se biti odgovoran u obavljanju ovih poslova, a evo danas smo dobili i pohvale od strane predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH naglasivši da su naši matičari odgovorni u radu što je velika stvar. Dobro je da do sada nismo imali nijedan veći propust koji bi narušio ugled i pravdu da bi smo za to odgovorali i eventualnio sankcije poduzimali, tako da s te strane sam zadovoljan sa matičarima u Gradskoj upravi Grada Goražda i današnjim ovim seminarom oni će pospješiti svoj rad i razmijeniti iskustva.'' – istakao je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović.

Govoreći o značaju ove obuke Edina Đapo pomoćnik Ministra za unutrašnje poslove FBiH u izjavi za medije je istakla – ''Mi zastupamo cijeloživotno učenje, a današnji seminar se radi o procesu obuke za uposlenike lokalnih samouprava sa područje BPK-a. Cilj današnje obuke je da službenici međusobno razmjene iskustva u oblasti upisa u matične knjige i pospješe saradnju sa drugim službenicima koji obavljaju slične poslove u MUP BPK-a i Centru za socijlani rad, a vezani su za riješavanja pitanje građana i njihovih stanja sa ovog područja.

Opšte stanje iz ove oblasti u Gradskoj upravi Grada Goražda je jako dobro i ovaj proces reforme traje od 2012. godine, a njegov osnovni zadatak je da prema mjestu prebivališta pruži u cjelosti građanima uslugu vezanu za njihovo lično stanje uz potpuno poštivanje Zakona o zaštiti ličnih podataka i efikasnosti, jednostavnosti i jednoobraznosti postupanja u organima loklane samouprave.

Cilj ovakvih i sličnih edukacija jeste, između ostalog, da se pojave krađe identiteta eliminišu, jer mi smo ukazali na značaj upravnog postupka u ovoj oblasti i od strane matičnih službi i od strane voditelja upravnog postupka i kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova, gdje se izdaju lični dokumenti i gdje je potrebna potpuna kooradinacija između općina koji su prvi u lancu izdavanja ličnih dokumenata i kantonalnog ministarstava unutrašnjih poslova pri kojima se nalaze ovi uredi kako bi se u cijelosti zaštitili lični podaci građana.''

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009