Skip to content
NASTAVLJAJU SE AKTIVNOSTI NA PROJEKTU ’’PARTNERSTVA ODRŽIVOG RAZVOJA JEDINICA LOKALNE SAMOUPRAVE’’ KOJI GRAD GORAŽDE REALIZUJE SA GRADOM GERA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 07 Novembar 2018 17:20

U nizu aktivnosti koje Grad Goražde realizuje u sklopu projekta ’’ Partnerstva održivog razvoja jedinica lokalne samouprave’’, a koji provodi sa bratskim gradom Gera, tokom ove sedmice u Gradskoj upravi Goražde održana su dva sastanka, najprije sa direktorima škola, a potom i sa nastavnim osobljem i učenicima, a koji će direktno učestvovati u pomenutom projektu. Sastanci su za cilj imali upoznavanje sa samim projektom, kao i obavezama škola koje će biti uključene u ovaj projekat.

Podsjetimo nedavno su u posjeti našem Gradu boravili predstavnici Rotary kluba iz grada Gere i to Bernd Koob koji je ovom prilikom u izjavi za medije kazao:’’- Nastavljamo bratski odnos između Grada Gere i Goražda i zbog naše dosadašnje saradnje dobili smo pomoć od Internacionalnog komiteta. Sada želimo da damo doprinos u zaštiti prirode i naše aktivnosti će ići u tom smjeru, jer želimo da uključimo škole iz BPK Goražde da radimo na projektu ekološkog osvještavanja kroz selektivno odlaganje otpada i korištenje cekera umjesto plastičnih kesa ’- kazao je Koob.

Pomoćnica gradonačelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Samira Drakovac podsjetila je na dugogodišnju saradnju dva grada ističući da i u ovo projektu Goražde želi iskoristiti pozitivna iskustva Njemačke i samog grada Gere

- Zajedno smo u projektu od 2017. godine na ciljevima održivog razvoja Agenda 2030. godina. U Njemačkoj smo bili zajedno na radionicama i odredili smo globalne ciljeve u pilot mjeri i javno učinkovitoj manifestaciji. S obzirom na to da su prijatelji iz Gere dugogodišnji prijatelji Goražda i lokalnog Udruženja za cerebralnu paralizu i distrofiju, partner u ovom projektu će nam biti upravo ovo udruženje. Radimo na projektu u kojem već jedna osnovna škola skuplja otpad, a mi ćemo održati radionice u koje ćemo uključiti i mjesne zajednice i istovremeno uključiti udruženje koje će proizvoditi cekere u korist smanjenja plastičnog otpada - pojasnila je Drakovac.

O koliko dobroj saradnji dva grada je riječ, svjedoči i činjenica da je Grad Goražde za 2017. godinu priznanje ''Počasni građanin Grada Goražda'' dodjelilo Berndu Koobu za izuzetan doprinos promociji vrijednosti demokratskog društva, položaja i ugleda Grada Goražda dok je  priznanje ''Prijatelj/Prijateljica Grada Goražda'' dodjeljeno Ralfu Rauchu za izuzetno vrijedne humanitarno-socijalne akcije i pomoć pojedincima i Gradu Goraždu.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba