Skip to content
UPOSLENICI GRADSKE UPRAVE GRADA GORAŽDA UZIMAJU UČEŠĆE U OVOGODIŠNJEM ‘’MARŠU MIRA’’ SREBRENICA 2018. PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 09 Juli 2018 21:11

Kako bi odali počast nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenici gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović zajedno sa uposlenicima Gradske uprave priključiće se Maršu mira koji je jučer krenuo iz Nezuka prema Potočarima.

Tim povodm danas je u Maloj sali Gradske uprave održan sastanak sa učesnicima na kojem su dogovreni detalji odlaska i samog učešća na posljednjoj etapi Marša mira koja je veoma zahtjevna i duga je oko 40 kilometara.

Prilikom današnjeg sastanka, gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović je naglasio da se ove godine osjeti veća zainteresovanost građana, naših sportista i udruženja za obilježavanje tragedije i stradanja nedužnih civila u Srebrenici. Jeste da je ruta koja je duga oko 40 kilometara zahtjevna ali nam je drago da ćemo i na ovaj način odati počast nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenici. Grad Goražde daje doprinos u organizaciji događaja kojim se obilježava Dan sjećanja na žrtve Sreberenice, a i ove godine pomognut je odlazak planinara, biciklista i maratonaca naglasio je Gradonačelnik.

Marš mira je pješački pohod koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" - Srebrenica, u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica).

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba