Skip to content
NASTAVAK AKTIVNOSTI SA PROJEKTIMA ASB-A PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 12 Juni 2018 16:53

U sklopu aktivnosti koje njemačka nevladina organizacija ASB provodi na području Grada Goražde  danas je u Velikoj sali Grada Goražde upriličeno potpisivanje ugovora o donaciji u okviru projekta  Direktna socio-ekonomska pomoć izuzetno ugroženim porodicama u općinama Gornji Vakuf, Uskoplje, Goražde, Foča u FBIH i Pale u FBIH kroz donaciju i distribuciju plastenika.

Donacija za Goražde sadrži: 28 plastenika 50 m2 sa plastičnim buretom 500 l i plastičnim cijevima i crnom folijom i pripadajućim sadnim materijalom. Partneri na ovom porjektu su ASB, Grad Goražde i JU Centar za socijalni rad, a finansiran je od strane njemačke Vlade.

Riječ je o veoma opravdanom projektu ističe Gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović: ‘’Grad Goražde a ranije Općina Goražde ima izuzetno dobru saradnju sa  njemačkom organizacijom ASB koja je već 15 godina prisutna na ovom području. Od nekoliko projekata koje smo provodili izdvojio bih 74 adaptacije stambenih jedinica za socijalne  kategorije i  povratnike, zatim socio –ekonomsko osnaživanje porodica i pojedinaca stradalih  od mina, 15 porodica I danas ovaj posebno značajan projekat za 28 porodica koje je izabrao Centar za socijalni rad, a mi smo bili implementatori, sufinansirali smo  ovaj projekat sa  20 % i evo smo u prilici da potpišemo ugovor sa  korisnicima. Plastenici su već postavljeni  i u upotrebi. Uz plastenike ide potrebna oprema, edukacija, tako da je projekat u potpunosti opravdan i mislim da smo zastupili baš one porodice u stanju socijalne potrebe a i one porodice koje se bave poljoprivredom i tim domaćinstvima ovo jako dobro dođe. Danas smo iskazali našu želju za ponovnom saradnjom sa ASB-om i novim projektima koje im želimo da predložimo.’’

Pojata Smail iz Ilovače ističe kako je veoma zadovoljan donacijom: ‘’Ja se zahvaljujem  organizaciji koja nam je  dodjelia ove plastenike koji će nam dobro doći i pomoći će nam u budućnosti. U mom domaćinstvu nas je troje. Plastenici su u funkciji i veoma smo zadovoljni, već smo ubrali prve plodove, krastavice, paprika I ja sam zahvalan posebno Gradonačelniku.’’

Elmir Bojadžić direktor ASB-a za Jugoistočnu Evropu :’’Meni je drago da smo došli do krajnje tačke našeg projekta ukupne vrijednosti oko 180 000 KM od kojih je značajan dio od 150 000 KM  donirala njemačka vlada odnosno Ministarstvo vanjskih poslova Federalne Republike Njemačke, a ostatak ASB i projektne općine Gornji Vakuf-Uskoplje, Pale Prača, Foča-Ustikolina i Grad Goražde . Ja ovim putem koristim priliku da se zahvalim  svima koji su pomogli ovim ljudima da dobiju ove plastenike. Radi se o 62 plastenika u 4 projektne općine od čega je u Goraždu bilo 28 u Foča Ustikolini  12, Pale-Prača 6 I 16 u Gornji Vakuf Uskoplje. Veoma sam sretan danas, dakle 62 su korisnika primila te plastenike. Inicijalni projekat je predviđao da se uradi manji broj plastenika, sa većom  kvadraturom, ali smo tokom projekta sa amandmanima ka Njemačkoj Vladi shvatili  da bi bilo bolje da se taj broj kvadrata reducira a da se poveća broj korisnika.  Ovim putem moram da kažem  da sam iskreno zahvalan načelnicima općina, njemačkoj vladi te Centru za socijalni rad Goražde kao i Službi  za socijalnu pomoć Gornji Vakuf-Uskoplje  koji su nam pružili potrebnu podršku na ovom projektu.’’

ASB je na području BPK-a Goražde prisutan već 15 godina sa projektima stambene izgradnje i projektima pomoći žrtvama mina, projektima pomoći socijalno ugroženim porodicama. Tim povodom gradonačelnik Goražda uručio je danas posebne zahvalnice predstavnicima ASB-a u znak poštovanja prema dosadašnjo saradnji.

ASB je već ranije na području Goražda, ali i susjednih općina u BPK-a Pale u FBiH i Foča u FBiH realizovala nekoliko značajnih projekata koji se prije svega odnose na izgradnju i rekonstrukciju stambenih jedinica za povratnike, te projekte koji se odnose na samoodrživost povratka. Samo na području Grada Goražda ova NVO implementirala je projekat izgradnje 74 stambene jedinice za povratnike, zatim projekat Inkluzivna socio-ekonomska podrška u lokalnim zajednicama u BiH, projekat ''Socio-ekonomskog osnaživanja žrtava mina i njihovih porodica kroz poslovnu obuku i stvaranje mogućnosti za zapošljavanje'' i niz drugih projekata.

U  protekloj 2017. godini realizovan  je jedan vrlo kvalitetan i masovan projekat pomoći socijalno ugroženim porodicama. To je nastavak sličnog projekta 2015. godine, a u periodu 2013-2015. realizovan je projekat pomoći žrtvama mina koji je okončan vrlo uspješno i sa zadovoljstvom korisnika. U 2018 kao nastavak aktivnosti. ASB je kandidovao kod Ministarstva vanjskih poslova projekat pomoći socijalno ugroženim porodicama kroz plasteničku proizvodnju. U toku je projekat koji radi ASB kao partner UNDP-u a to je revitalizacija nakon poplava koje finansira EU.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba