Skip to content
GRAD GORAŽDE U PROJEKTU IZVJEŠTAJA O NALAZIMA ZAJEDNIČKE KOMISIJE ZA LOKALNU VLAST PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 06 Juni 2018 14:39

U organizaciji Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH zajedno sa partnerima USAID i Ambasadom Švicarske danas je u Sarajevu organizovano Predstavljanje Izvještaja o nalazima Zajedničke komisije za lokalnu vlast.

Cilj Inicijative za lokalnu vlasti pokrenute u oktobru 2017. godine, bila je identificirati sistemske problem i način kako su organizirane i finansirane lokalne vlasti u cijeloj BiH, kao i probleme koji podrivaju njihovu sposobnost da pruže adekvatne usluge građanima.

U proteklih šest mjeseci, Zajednička komisija, koju čine ugledni međunarodni eksperti, obavila je široke konsultacije sa lokalnim vlastima, načelnicima, općinskim zvaničnicima, kao i sa predstavnicima poslovne zajednice, civilnog društva i komunalnih preduzeća.

Postoji široko rasprostranjena svijest o potrebi i nužnosti reformi, te lokalne vlasti trebaju obaviti sveobuhvatne razgovore o sistemskm planovima.

Cilj ovog izvještaja je doprinijeti diskusiji, te da će zajednički akteri istraživati potencijal i rješenja za zajedničke probleme. Međunarodni eksperti nadaju se kako će lokalne vlasti što prije započeti primjenu rješenja za bolje upravljanje općina i gradova u BiH.

Predstavljanju zaključaka Inicijative za lokalne vlasti prisustvovali su brojni predstavnici vlasti, nevladinih organizacija i biznismeni iz oba entiteta među kojima i gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović.

Grad Goražde ostvario je dobru saradnju sa brojnim međunarodnim organizacijama širom svijeta od kojih redovno stižu pohvale. Goražde se u mnogim projektima navodi kao primjer lokalnih zajednica kada su projekti i saradnja u pitanju što je istaknuto i na današnjoj prezentaciji.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba