Skip to content
OKRUGLI STO NA TEMU ‘’POMOĆ I PODRŠKA ROMSKIM PORODICAMA NA PODRUČJU BPK-A GORAŽDE’’ PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 11 Maj 2018 15:36

U organizaciji OSCE-a u saradnji sa JU Centar za socijalni rad BPK-a Goražde danas je u hotelu Behar organizovan okrugli sto na temu ‘’Pomoć i podrška romskim porodicama na području BPK-a Goražde’’.

Nakon uvodnih riječi i kratkog osvrta na prethodne aktivnosti  uslijedila je informacija o realizaciji projekta stambenog zbrinjavanja Roma koju je prezentovao pomoćnik gradonačelnika Goražda Enver Adžem, koji je tom prilikom naglasio da je Gradska uprava aplicirala projekat prema Ministrastvu za ljudska prava i izbjeglice BIH, te da će uskoro početi njegova realizacije čime će četri romske porodice dobiti stambene jedinice.

Nakon toga  razmatrana je informacija o ostvarivanju prava iz socijalne zaštite za lica Romske nacionalnosti, informacija o uključivanju Romske djece u osnovni i predškolski obrazovni proces.

''Danas govorimo o stambenom zbrinjavanju Roma na području Goražda i ja sam vrlo sretan što smo u samoj fazi početka izgradnje četiri stambene jedinice za četiri romske porodice i naravno to neće biti kraj aktivnostima na području Goražda. Nastojat će se dodatno uraditi na stambenom zbrinjavanju, a ono što me brine jeste redovnost djece u procesu obrazovanja. Tako da moramo preduzeti aktivnosti kako bi smo svu stasalu romsku djecu sa područja Goražda, za predškolski i školski uzrast, uključili u proces obrazovanja. Ja očekujem kao i do sada da će Služba socijalne zaštite i Ministarstvo obrazovanja, pa i Odjel za obrazovanje Grada Goražda u tom pogledu pružiti potrebnu pomoć. Naravno, škole su dobro došle i one su spremne da prihvate sveijedno djete pa i romsko i treba iskoristiti dobru volju.'' – romski aktivista Dervo Sejdić.

''Voljela bi da mi se riješi stambeno pitanje, a nemam ništa protiv toga ako bi mogla da dobijem i posao, iako nemamo završenu školu imamo iskustvo i mogli bi nešto da radimo. Ima poslova, ne tražim da sjedim u stolici. Kada je u pitanju školovanje, ja bih poželjela svakom ne samo romskom djetetu jer je školovanje nešto najljepše, a ovo je nešto posebno što sam ja doživila u svojih 28 godina života jeste da moja Almedina završi predškolsko obrazovanje i da treba u septembru da krene u školu. Željela bih se ovom prilikom zahvaliti direktoru SOS kinderdorfa Aliji Lapu i njegovim uposlenicima koji su mi jako pomogli i koji nisu dozvolili ni u jednom trenutku da moja Almedina bude odvojena od ostale djece po bilo čemu. Sve se može kad se hoće i ja, bez obzira na tešku situaciju u kojoj se mi nalazimo, nikada neću odustati da se borim i da moja Almedina završi školovanje.'' – istakla majka petero romske djece Alisa Kratovac.

Kako bi pružio podršku, današnjem okruglom stolu prisutvovao je i gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović, koji je ovom prilikom naglasio kako je do sada Gradska uprava pružala maksimalnu pomoć ovoj populaciji, te da će to nastaviti i u narednom periodu što potvrđuju i provedene aktivnosti na aplikaciji projekta prema Ministrastvu za ljudska prava i izbjeglice BIH za izgradnju stambenih jedinica za romske porodice na podučju našeg grada.

Na kraju sesije prezentovana je i informacija o poduzetim aktivnostima na suzbijanju prosjačenja djece Romske nacionalnosti od strane MUP-a i Centra za socijalni rad.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba