Skip to content
NASTAVLJEN PROGRAM MANIFESTACIJE ''DANI ISAKA SAMOKOVLIJE – SUNCE NAD DRINOM'' GORAŽDE – SARAJEVO – FOJNICA 2018. PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 16 April 2018 16:05

U organizaciji Centra za kulturu Goražde danas je nastavljen program četrnaeste po redu književno-kulturne manifestacije ''Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom'' Goražde – Sarajevo – Fojnica 2018. U sklopu programa organizovana je dodjela nagrada za najbolje literarne radove, te kviz ''Život i djelo Isaka Samokovlije'' u kojem su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola sa područja BPK Goražde i Kantona Sarajevo.

Četrnaestu godinu zaredom organizatori manifestacije koja je počela 15. januara ove godine uz Centar za kulturu su Grad Goražde, Grad Sarajevo i Općina Fojnica. Uz dobrodošlicu đacima, prosvjetnim radnicima, gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović u svom obraćanju naglasio je podršku koju Gradska uprava pruža u organizaciji manifestacije posvećene Isaku Samokovliji, književniku koji nas je, kako je rekao Ramović – ''Zadužio svojim stvaralaštvom i ljubavlju prema Goraždu i povezao sa Fojnicom i Sarajevom, njegovim besmrtnim djelom''.

U ime Vlade BPK Goražde, odnosno resornog ministarstva, svim učesnicima manifestacije želje da postignu uspješne rezultate, ali prije svega da se druže uz Samokovlijima djela, uputila je Amira Borovac.

U kvizu znanja, priliku da pokažu koliko znaju o Samokovliji i njegovom bogatom stvaralačkom opusu, imale su ekipe osnovnih i srednjih škola iz Bosansko podrinjskog kantona Goražde i Sarajeva. 

Među osnovcima najviše znanja pokazali su đaci OŠ ''Fahrudin Fahro Baščelija'', drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ ''Hasan Turčalo Brzi'', a treće ekipa OŠ ''Husein. Ef. Đozo''.

Članice ekipe Gazi Husrev – begove medrese iz Sarajeva najuspješnjije su u konkurenciji srednjih škola, drugo mjesto osvojili su đaci STŠ ''Hasib Hadžović'', a treće MSŠ ''Enver Pozderović''.

Stručni kreator kviza bio je mr. Muhamed Muminović, a ekipe učesnice u kvizu pratio je žiri u kome su bile profesorice bosanskog jezika Emina Hadžić, Suada Imširović i Adisa Herak.

Prije kviza u kome su učestvovali đaci iz sedam ekipa osnovnih i četiri ekipe srednjih škola, dodjeljene su nagrade autorima najuspješnijih literarnih radova pisanim u okviru konkursa raspisanog na teme vezane za Samokovlijino djelo.

Odlukom žirija koji je formirao organizator manifestacije, u konkurenciji osnovnih škola treće mjesto pripalo je Iman Efendić, učenici VIII razreda OŠ ''Fahrudin Fahro Baščelija'', drogo je osvojila Šejla Zečević, učenica VIII razreda OŠ ''Muhsin Rizvić'' iz Fojnice, a najuspješniji literarni rad imala je Lejla Borović, učenica VIII razreda OŠ ''Ustikolina'' ( Foča u FBiH).

Prema odluci žirija prvu nagradu u konkurenciji srednjih škola osvojila je Haruna Bandić, učenica IV razreda Prve gimnazije Sarajevo, druga nagrada pripala je Almini Šabanović, učenici III razreda Gazi Husrev – begove medrese Sarajevo, a treća Aidi Uzunović, učenici goraždanske Srednje tehničke škole ''Hasib Hadžović''.

Viditeljice ove manifestacije bile su Belma Zirak i Džejna Ćulov.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba