Skip to content
POČINJE GRADNJA 20 STAMBENIH JEDINICA ZA SOCIJALNO UGROŽENE I RASELJENE OSOBE SA PODRUČJA GORAŽDA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 09 April 2018 14:59

 

U naselju Rasadnik danas je u prisustvu brojnih zvaničnika i gostiju organizovano svečano polaganje kamena temeljca za izgradnju zgrade socijalnog stanovanja.

Riječ je o projektu izgradnje zgrade u sklopu Regionalnog stambenog programa (RSP) multidonatorskog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Europe, a implementatori su bh. institucije. Izvođač radova je firma GP Drina Goražde, dok će izgradnjom zgrade biti obezbijeđeno 20 stambenih jedinica za socijalno ugrožene i raseljene porodice sa područja našeg Grada.

Regionalni stambeni program predviđa stambeno zbrinjavanje za 5 400 porodica u Bosni i Hercegovini, odnosno oko 14 000 izbjeglih i raseljenih osoba. Ukupna vrijednost projekta za BiH je 101 milion Eura, a učešće naše države iznosi oko 15 miliona Eura. Glavni donator programa je Europska unija, a značajno finansijsko učešće ostvarile su i vlade Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih. Sredstvima u okviru Fonda RSP upravlja Razvojna banka Vijeća Europe, a snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Organizacija za sigurnost i saradnju u Europi (OSCE).

O važnosti izgradnje zgrade u naselju Rasadnik, te da je Gradska uprava osigurala parcelu, potrebnu dokumentaciju i komunalne priključke za izgradnju pomenute zgrade govorio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije – ''Grad Goražde u sklopu dva projekta obezbjedio je izgradnju pet zgrada, a to su dvije zgrade za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih i raseljenih osoba i tri zgrade za porodice smještene u kolektivnim centrima za čiju gradnju u mjesecu maju očekujemo raspisivanje javnih poziva. Danas ovdje svečano postavljamo kamen temeljac za zgradu čija je vrijednost preko 900.000,00 KM. Kroz Sporazum o saradnji utvrđene su obaveze koje je u ovom projektu preuzeo Grad Goražde, te smo ih u rokovima i po standardima realizirali. Osigurali smo parcelu, urbanističku i građevinsku dozvolu, kao i potrebne priključke na komunalnu infrastrukturu – električna energija, vodosnadbijevanje, kanalizacija. Uskoro očekujemo postavljanje kamena temeljca i za zgradu čija je gradnja planirana na Splavištu, zatim rješavanje ovdje zgrade Doma za stara i iznemogla lica i rješavanje potkrovnih stanova u Titovoj ulici. Od ovih 101 milion eura vidimo da je Goražde zastupljeno i hvala Bogu da je došlo vrijeme realizacije ovih projekata.''

U ime institucije koja je implementator projekta današnjoj svečanosti prisustvovao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić koji je prilikom izjave za medije istakao – ''Regionalni stambeni program je jedna od aktivnosti na koju imamo razloga biti ponosni. Projekat finansira grupa donatora, na čelu sa Europskom unijom i našim drugim prijateljskim zemljama. Skupština donatora osigurala je dosad oko 95 miliona KM za BiH, a uz naše sudjelovanje dosad osigurani iznos je oko 110 miliona. To je impresivna finansijska slika, a još značajnim projekat čine vrijednosti solidarnosti i humanosti na kojima je utemeljen. Broj od oko 1.000 porodica kojima smo u okviru ovog programa osigurali krov nad glavom i toplinu novog doma govori dovoljno. Činjenica da uspješno realiziramo preuzete obaveze govori dovoljno o ozbiljnosti našeg pristupa. Efikasna saradnja svih institucija pokazuje da zajedničkim snagama možemo uraditi dobre stvari''.

Ramić je dodao da će nova donatorska sredstva, prvenstveno od strane EU, dovesti do potvrde i šestog okvirnog projekta (BiH6), te sa dodatnih 32 miliona KM omogućiti da se broj stambeno zbrinutih porodica poveća na oko 1 300.

Da je projekat značajan za Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo,raseljena lica i izbjeglice BPK naglasila je ministrica Sabira Bešlija – ''Porodice koje će biti smještene u stambene jedinice zgrade za čiju je izgradnju danas postavljen kamen temeljac su osobe 100% u socijalnoj potrebi, znači osobe koje ni na jedan način za ove godine nisu uspjeli riješiti svoje stambeno pitanje. Ministarstvo za socijalnu politiku, zdravstvo,raseljena lica i izbjeglice je obavezno u ovom projektu da pokrije subvencije stanarina za socijalno ugrožene kategorije, to jeste korisnike ovog izuzetno značajnog projekta za nas.''

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba