Skip to content
POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU ZABAVNOG I TEMATSKOG IGRALIŠTA U SKLOPU KOMPLEKSA MEMORIJALNA ŠUMA 8372 PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 14 Mart 2018 14:35

U organizaciji JP „Bosansko-podrinjske šume“ danas je u prisustvu brojnih zvaničnika i gostiju na lokalitetu Posestra organizovano polaganje kamena temeljca za izgradnju zabavnog i tematskog igrališta u sklopu kompleksa Memorijalna šuma 8372, čiju je gradnju podržalo i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i gradonačelnik Grada Goražda dr.sci. Muhamed Ramović koji je ovom prilikom naglasio da je Gradska uprava podržala projekat izgradnje kompleksa Memorijalna šuma 8372, te da će i ubuduće nastojati u skladu sa svojim mogućnostima da podržava projekte koji se realizuju u sklopu izgradnje pomenutog kompleksa.

„Memorijalna šuma 8372“ je projekat koji je pokrenulo Muftijstvo goraždansko, a podržali su ga Vlada Bosansko-podrinjskog kantona i Općina Goražde, kao i Fond za zaštitu okoliša FBiH. Stručni nadzor je povjeren J.P. “Bosansko-podrinjske šume” d.o.o. Goražde.

Memorijalni kompleks na Posestri na 3,4 hektara sadržavat će sadnice jasena, kestena i smrče. Bit će izgrađene biciklistička i pješačka staza označena kao "Staza tišine“, šadrvan i klupe za posjetioce, dok će centralni dio činiti Cvijet sjećanja – simbol Srebrenice.

Cilj projekta je da se u spomen na žrtve Genocida u Srebrenici zasadi 8372 stabala različitih kultura, koji će trajno podsjećati na žrtve srebreničkog genocida. Ukupno 8372 osobe će iz svojih sredstava kupiti po jednu sadnicu i zasaditi je sami. Želja organizatora je da se na taj način svi učesnici vežu za Projekat i svojim doprinosom pomognu njegovu realizaciju. Cijena jedne sadnice je nešto veća u odnosu na nabavnu cijenu (10,00 KM), a razlikom se planiraju pokriti troškovi uređenja parcela, izgradnje amfiteatra, ulaznog trijema i drugih dijelova Kompleksa. Ovakvim pristupom Organizator je postavio cilj da Projekat sam sebe finansira, a realizacija kompletnog Projekta planirana je da do proljeća 2018. godine 8.372 osobe zasade 8.372 sadnice.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba