Skip to content
GORAŽDE DIO JEDNE MILIJARDE KOJA USTAJE I PLEŠE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 14 Februar 2018 16:18

Udruženje Žena „SEKA“ Goražde zajedno sa Kulturnim udruženjem mladih, OŠ „Husein ef. Đozo” Goražde, OŠ Fahrudin Fahro Baščelija, Mrežom vijeća učenika BPK-a i Vijećem mladih Goražda i ove godine organizovalo je u Goraždu događaj ''Goražde ustaje, pleše i protestira'' protiv nasilja, stigme i diskriminacije nad ženama, djevojkama i djevojčicama sa kojim se priključujemo globalnoj kampanji „Jedna milijarda ustaje“.

''1 milijarda ustaje'' je događaj kreiran da svijetu pokaže našu zajedničku snagu, našu brojnost i solidarnost koja prevazilazi granice. Globalna kampanja „Jedna milijarda ustaje“ je kampanja koju je pokrenula poznata autorica, spisateljica i aktivistkinja Eve Ensler. Upravo je Eve Ensler u martu 2011. započela kampanju ‘’One Billion Rising’’, koja je zamišljena kao jednodnevni događaj i poziv ženama širom svijeta da 14. februara svake godine izađu na ulice i zajedno zaplešu kako bi pokazale svoju snagu protiv nasilja.  Riječ “milijarda” u nazivu ovog događaja se zapravo odnosi na milijardu žena  širom svijeta koje su preživjele različite vrste zlostavljanja. Ovo je globalna kampanja koja je udružila brojne aktiviste i aktivistkinje protiv nasilja i ova kampanja okuplja ljude iz 200 zemalja svijeta, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Program u našem gradu počeo je danas u 12 sati na platou Gradske dvorane ''Mirsad Hurić'' uz zajednički ples sa pjesmom globalne kampanje Break the Chain što znači 'Razbijmo lanac (nasilja)!. Potom su uslijedila prigodna obraćanja. Skupu se između ostalih obratio i gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović koji je ukazao na značaj govorenja o problemu nasilja nad ženama, te pohvalio ideju da i Goražde bude dio globalne kampanje koju je podržala i sama Gradska uprava Grada Goražda.

Program su svojim nastupom upotpunili mladi članovi goraždanske ROCK ŠKOLE, školski hor OŠ ‘’Husein ef. Đozo’’, zatim uspješna mlada goraždanka Džejla Ramović, a cjelokupni događaj obilježio je zajednički ples.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba