Skip to content
OBILJEŽENA 24. GODIŠNJICA OD POGIBIJE RATNOG KOMANDANTA FERIDA DIZDAREVIĆA I SABORACA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Subota, 10 Februar 2018 15:47

U organizaciji Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK-a Goražde danas je povodom 24. godišnjice od pogibije ratnog komadanta rahmetli Ferida Dizdarevića - Dizdara i njegovih osam saboraca organizovana ceremonija obilježavanja godišnjice kojoj su uz članove porodica prisustvovali i zvaničnici, komandanti, saborci, generali, prijatelji, sugrađani, te na ovaj način odali počast istinskim herojima našeg grada.

U sklopu programa u Velikoj sali Centra za kulturu Goražde održan je prigodan sadržaj u okviru kojeg su se prisutni prisjetili lika i djela  komandanta 43. Drinske udarne brigade rahmetli Ferida Dizdarevića i njegovih saboraca koji su dali ogroman doprinos u odbrani i oslobađanju ovih prostora. Prisutni su evocirali uspomene i sjećanja na herojsku odbranu Goražda, te istakli zasluge najhrabrijih među hrabrima koji su za odbranu ovog prostora žrtvovali svoje živote, a u prilog tome upravo govori i činjenica da su četiri pripadnika Interventnog voda 43. Drinske udarne brigade posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem ''Zlatni ljiljan''.

Programu u Velikoj sali predhodilo je okupljanje u ulici 43. Drinske brigade nakon čega je organizovana posjeta mezarju Kolijevke i Glamoč, gdje je položeno cvijeće i proučene dove za komandanta 43. Drinske udarne brigade rahmetli Ferida Dizdarevića i njegove saborce.

Među prisutnim današnjem obilježavanju 24. godišnjice od pogibije ratnog komadanta rahmetli Ferida Dizdarevića - Dizdara i njegovih osam saboraca u ime Grada Goražda prisustvovao je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima koji se također ovom prilikom obratio prisutnima, te još jednom podsjetio na značaj koji je Goražde dalo u ratu, a posebno je naglasio herojstvo svih onih koji su učestvovali u odbrani ovih prostora, među kojima je i rahmetli Ferid Dizdarević i njegovi saborci koje nikada ne smijemo zaboraviti.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba