Skip to content
SVEČANO OTVORENA NOVOIZGRAĐENA ZGRADA PREPORODA U OPŠTINI NOVO GORAŽDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 05 Decembar 2017 21:51

Povodom završetka radova na izgradnji zgrade Bošnjačke zajednice kulture ''PREPOROD'' u Opštini Novo Goražde, danas je organizovana svečanost kako bi se ozvaničio završetak projekta u okviru kojeg je izgrađena pomenuta zgrada i parking prostor ispred iste.

Na početku svečanosti riječi dobrodošlice u ime domaćina uputio je predsjednik Skupštine Opštine Novo Goražde Ibrahim Drljević koji je ovom prilikom uputio riječi zahvalnosti svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta a prije svega Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica na čelu sa ministrom Edinom Ramićem.

Današnjoj svečanosti prisustvovao je i ministar raseljenih osoba i izbjeglica FBiH Edin Ramić koji prilikom obraćanja istakao – ''Drago mi je što danas otvaramo dom kulture ovdje u Kopačima. Dva su posebna razloga za to. Prvo što ovim dokazujemo našu opredijeljenost za ravnomjeran razvoj, te ulaganja i u one ‘manje’ povratničke zajednice i općine, koje su na margini. Važan nam je svaki pedalj ove zemlje, svako selo i svaka povratnička zajednica. Obično oni koji ne posjećuju povratničke zajednice zamišljaju povratnike samo u kontekstu poljoprivrede što je reducirana predstava. Život u povratničkim zajednicama ima šire potrebe, pa i kulturne i druge koje čine socijalnu dinamiku. Vidjeli smo to, kao i značaj domova kulture, kada su u njima nedavno povratnička udruženja organizovala proslavu Dana dana državnosti širom i ovog bh. entiteta, što su aktivnosti koje će uvijek naići na naše odobravanje i konkretnu podršku.''

Obzirom da je riječ o zgradi PREPORODA svečanosti je prisustvovao i prof. dr. Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture ''PREPOROD'' koji je u obrćanju naglasio važnost ovakvih objekata i njihovu ulogu u okupljanju bošnjaka povratnika u Podrinju, te istakao da bi dobro bilo za povratnike da se ovakvi slični objekti izgraditi i u drugim povratničkim gradovima u Podrinju.

Nakon obraćanja, presjecanjem vrpce, zgradu Preporoda su zvanično otvorili ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Edin Ramić, premijer BPK-a Emir Oković, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture ''PREPOROD'' prof. Senadin Lavić, Kemal Čamdžija i predsjednik Skupštine Opštine Novo Goražde Ibrahim Drljević i njegov zamjenik Fuad Mašić.

U sklopu svečanosti uručene su zahvalnice onima koji su pomogli realizaciju ovog projekta, a zahvalnicu za gradonačelnik Grada Goražda dr.sci. Muhameda Ramovića preuzela je njegova pomoćnica Samira Drakovac.

Današnjoj svečanosti prethodilo je otvaranje novog puta u povrantičkom selu Mašići na području ove opštine, čije je asfaltiranje finansiralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Opština Novo Goražde.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba