Skip to content
ODRŽANA KONFERENCIJA POD NAZIVOM "RAZMJENA ISKUSTAVA I DOBRIH PRAKSI U UPRAVLJANJU MIGRACIJAMA" PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 01 Decembar 2017 14:56

U organizaciji Mreže Asocijacije lokalnih vlasti jugoistočne Europe (NALAS) danas je u Hotelu Europa u Sarajevu održana jednodnevna Konferencija pod nazivom "Razmjena iskustava i dobrih praksi u upravljanju migracijama".

Pomenuta Konferencija se održava kao sastavni  dio  projekta  MIGRALONA,  zajedničke  aktivnosti  koje  sprovodi  CEI (Centralno evropska inicijativa) u Italiji, finansirana od Italijanskog regiona Fruili Venezia Giulia, Regionalna  inicijativa  za  migracije,  azil,  izbjeglice  MARRI  i  NALAS.  Cilj  projekta  je  jačanje saradnje između lokalnih i nacionalnih nivoa u upravljanju migracijama.

Tokom konferencije, prisutni su se upoznali sa iskustvima izabranih lokalnih vlasti u Bosni  i  Hercegovini, a i informisani su o  najboljim  praksama  i  izazovima  italijanskog  SPRAR modela u vezi sa prijemom / integracijom izbjeglica u italijanske općine, kao i sa iskustvima lokalnih vlada u Bosni i Hercegovini u odnosu problema sa migrantima.

Cilj ove nacionalne konferencije je da doprinese boljem razumijevanju važne uloge lokalnih vlasti u bavljenju migracionim tokovima i poboljšanju saradnje lokalne i centralne vlade u efikasnijem postupanju na sistematizovanom i efikasnijem korištenju resursa.

Na pomenutoj konferenciji u ime Saveza općina i gradova  F BiH učešće je uzeo i gradonačelnik Goražde dr.sci. Muhamed Ramović, koji je prilikom obraćanja naglasio važnost i ulogu lokalnih zajednica kada su u pitanju migracije.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba