Skip to content
OBILJEŽEN DAN ORUŽANIH SNAGA BIH U KASARNI ''KOSOVA'' PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 28 Novembar 2017 15:33

Nizom prigodnih sadržaja u kasarni ''Kosova'' u Ustikolini obilježena je 12. godišnjica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u 3. pješadijskom bataljonu 4. pješadijske brigade OS BiH. Povodom ovog značajnog datuma danas je održana i prigodna svečanost kojoj je prisustvovao veliki broj zvaničnika sa područja BPK-a Goražde.

Među brojnim zvanicama, današnjoj svečanosti u ime Grada Goražde prisustvovao je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima, koji je ovom prilikom uputio čestitke svim pripadnicima Oružanih snaga BiH.

Na današnjoj svečanosti prisutnima se obratio komadant 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS BiH, major Mirnes Ćosić koji je uz čestitke svim pripadnicima OS BiH, te riječi zahvalnosti svim prisutnim zvaničnicima koji su došli da uveličaju obilježavanje ovog veoma značajnog datuma u kasarni ''Kosova'', kazao – ''OS BiH danas obilježavaju 12. godišnjicu svoga postojanja. Iako su formirane od tri vojske koje su u prošlom ratu bile na suprostavljenim stranama, OS BiH su poštivanjem zakona i propisa, profesionalnim odnosom i jedinstvom prilikom realizacije postavljenih zadataka, pokazale da je suživot u BiH moguć, naravno uz dosta uloženog truda i tolerancije.

Po ocjeni vrhovne komande OS BiH, kao i drugih međunarodnih subjekata koji aktivno prate situaciju u BiH, OS BiH su u proteklih 12 godina izrasle u moderne OS, sposobne da djeluju i izvan granica vlastite zemlje. Učešćem i postignutim uspjesima u operaciji „Odlučna podrška“ u Afganistanu, pripadnici OS BiH pa samim tim i 3. pb su pokazali i dokazali da rame uz rame sa američkim, njemačkim, danskim i vojnicima drugih zemalja, mogu profesionalno realizovati sve postavljene zadatke u operaciji koja se smatra jednom od najtežih i najzahtijevnijih trenutno u svijetu.

Pored zadataka učešća u operacijama kolektivne sigurnosti, u operacijama za podršku miru i samoodbrani, uključujući i borbu protiv terorizma, zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kao nezavisne države i njenih građana, protuminskog djelovanja u Bosni i Hercegovini i ispunjenja drugih međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, OS BiH su i ove godine posebnu pažnju posvetile zadatku „pomoć civilnim organima u reagovanju na prirodne i druge katastrofe i nesreće“.

Na kraju, koristim priliku da svim pripadnicima 3. pb čestitam Dan OS BiH, da posebno čestitam pripadnicima 3. pb koji su svojim trudom i zalaganjem zaslužili i dobili stimulativne mjere sa nivoa 4. pbr, OK, ZŠ i MO BiH, da zaželim dobro zdravlje vama i vašim porodicama, da nastavite sa profesionalnim izvršavanjem svojih zadataka, i da vam zaželim puno uspjeha u daljnjem radu.''

U povodu Dana Oružanih snaga BiH, pojedinim pripadnicima 3. pješadijskog bataljona dodijeljenje su pohvale i stimulativne mjere, a tokom svečanosti u kasarni Kosova, segment obučenosti u borilačkim vještinama demonstrirali su vojnici Damir Smajić i Alden Kundo, a vještinu rasklapanja i sklapanja ličnog naoružanja / sa povezom preko očiju / pokazao je vojnik Almir Adilović.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba