Skip to content
RATNI VETERANI IZ BIH, SRBIJE I HRVATSKE POSJETILI GORAŽDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 10 Novembar 2017 13:32

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata. Posjete se organizuju u partnerstvu sa veteranskim asocijacijama i grupama iz svakog mjesta koje se planira posjetiti.

Tako je u protekla dva dana u saradnji sa veteranima iz Goražda koji su i sami direktni učesnici ratnih sukoba na ovom području organizovana posjeta i druženje ratni veterana iz BiH, Srbije i Hrvatske u našem gradu. Tokom boravka u našem gradu veterani su položili cvijeće i svako na svoj način odali počast poginulim borcima na Centralnom spomen-obilježju u Goraždu, Spomen obilježja ubijenoj i nastradalo djeci 1992. – 1995. godine, spomen obilježjima veteranima policije i ubijenim ljekarima goraždanske bolnice, a obišli su i lokalitet Rorova, odakle su tokom rata izvođena borbena dejstva.

Ovom idejom kako ističu iz Centara za nenasilnu akciju želi se pokazati da su bivši borci, uključujući i one koji su se u ratnim sukobima direktno borili na suprotstavljenim stranama, društvena skupina koja posjeduje visok stepen kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira u svojim zajednicama. Neposredno i često veoma surovo lično iskustvo rata pokazuje se kao poseban motiv za rad na izgradnji mira. Vjerujemo da zajedničke akcije bivših neprijatelja usmjerene ka obilježavanju stradanja i iskazivanju poštovanja spram svih žrtava, doprinose izgradnji povjerenja, razgradnji slika neprijatelja u našim društvima i šalju simboličnu, ali snažnu poruku pomirenja.

Posjetu i druženje u našem Gradu podržala je i Gradska uprava, a ratne veterane u ime Gradonačelnika pozdravio je i zaželio im dobrodošlicu njegov pomoćnik Sanid Zirak.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba