Skip to content
POČELE PRIPREME NA IZRADI PROJEKTA DEMINIRANJA ''NEKOPI MSP'' PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 06 Oktobar 2017 10:28

Gradska uprava Goražde ulaže maksimalne napore kako bi realizovala što veći broj projekata deminiranja na području Grada Goražda. Upravo realizacija izrade jednog od takvih projekat jeste ''NEKOPI MSP'' (minska sumnjiva površina) površine oko tri miliona kvadratnih metara koji se nalazi na području mjesne zajednice Ilovača. Nosilac izrade pomenutog projekta je BHMAC (centar za uklanjanje mina) Sarajevo i Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Grada Goražda.

U cilju što bolje izrade projekta odnosno identifikovanju minskih polja, Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice poziva sve one koji posjeduju zapisnike minske situacije ili poznaju lokacije minskih polja da iste dostave ili prijave u BHMAC Sarajevo ili Službu za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Grada Goražda.

AVDIĆ ESO - BHMAC SARAJEVO MOBITEL:............................... 061/ 490-883

BRDAR DŽEVAD - SLUŽBA ZA CZ/MZ MOBITEL:........................ 062/ 222-095

Lokacije za koje se radi projekat su borbena linija vojske RS na potezu: Cilj, Lokvice, Jelah, Nekopi, Crnci, Marevci, Mramorje, Stolac. Borbena linija Armije Bosne i Hercegovine na potezu: Kapavac, Vasikini Vrhovi, Pušine, Bjelavac, Glavica, Nenkovići, Ropoč, Ploča.

Govoreći o projektu ''NEKOPI MSP'' pomoćnica Gradonačelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Samira Drakovac u izjavi za medije je istakla – ''Kada je u pitanju demniranje, ova godina je bila najbolja i po broju donatora, a i po utvrđenim površinama koje su deminirane. Ono što je interesantno u smislu da su predstavnici BHMAC-a prije mjesec dana bili u službenoj posjeti Gradskoj upravi i odlučili su izvršiti projektovanje po novoj metodi na način da sumljiva površina bude posmatrana, da se radi projekat za tu sumljivu površinu i da će ona biti predmet čišćenja i obrade, a ostale površine ostaju slobodne i dozvoljavaju se kao očišćene. U tom smislu radimo zadatak koji čini tri miliona kvadratnih metara i to je način da se riješimo mina i to je metoda koju radi Hrvatska a kod izrade projekta jako su nam bitni inofrmatori to jeste svi oni koji na bilo koji način znaju ili imaju negdje zapisane informacije da nam se jave, a mi ćemo informacije prenijeti ljudima iz BHMAC-a i našem kordinatoru. Projekat se odnosi na područje Marevaca od Ilovače, linija razgraničenja koja je bila između Armije BiH i vojske RS. U sklopu pripreme počelo se sa istražnim radnjama obilaskom terena određivanjem kota, snimanjem zapisnika pronalaskom mjesta gdje je sve to bilo. Mi smo na terenu i u toku su radnje za izradu projekta. Kada se završi projekat mi ćemo ga kandidirati potencijalnim donatorima i ovo je po prvi put da se na području našeg Grada radi projekat na ovaj način.''

Svaka prijavljena i pronađena mina je jedan spašeni ljudski život. Mina ne bira ni pol, starost, nacionalnost i boju kože. Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice zahvaljuje na dosadašnjoj saradnji mještanima i licima koja su pomagala na identifikaciji minskih polja.“

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba