Skip to content
POČELI IZBORI ZA ORGANE MJESNIH ZAJEDNICA GRADA GORAŽDA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 04 Oktobar 2017 17:45

Nakon što su provedene pripreme za izbore po mjesnim zajednicama, a u skladu sa Odlukom o provođenju izbora za organe mjesnih zajednica, u mjesnim zajednicama na području Grada Goražda koje je donijelo Gradsko vijeće Goražde na trećoj redovnoj sjednici održanoj 06.07.2017. prema planu održavanja izbori su održani u mjesnim zajednicama Orahovice i Kraboriš, dok će se u ostalim mjesnim zajednicama održati narednih dana kako je i predviđeno pomenutim planom.

Izbori se provode u dva ciklusa. Prvo se provode izbori po podružnicama, ispred kojih su predlagani predstavnici za članove Savjeta MZ, a nakon toga će se izbori provesti za samog predsjednika Savjeta MZ. Mandatni period budućih članova Savjeta i predsjednika Savjeta MZ je četiri godine. Prema pomenutoj Odluci rok za sprovođenje izbora je 120 dana od dana donošenja Odluke.

Govoreći u izjavi za medije pomoćnica Gradonačelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Samira Drakovac je naglasila – ''Na trećoj sjednici Gradsko vijeće je donijelo odluku o raspisivanju izbora po mjesnim zajednicama. Mi smo odmah početkom devetog mjeseca sa postojećim sazivima mjesnih zajednica obavili jedan sastanak, gdje smo dogovorili postupke i procedure koje su oni dužni obaviti na način da im je ostavljeno 15 dana da obave kandidaturu po mjesnim područjima, a nakon toga da obavimo sastanak gdje ćemo utvrditi konačan izbor Savjeta mjesnih zajednica  na zboru građana. U tom pogledu postojeći zborovi građana su obavljeni po mjesnim zajednicama, utvrdili smo kandidatske liste i mi smo 25.09.2017. godine imali sastanak na kojem smo utvrdili termine održavanja  izbora po mjesnim zajednicama. Obzirom da smo imali obavezu da najavimo putem medija i putem web stranice Grada Goražda i po mjesnim zajednicama smo poslali obavijesti. Znači bilo je neophodno obavijestiti 5 dana prije. Sve smo ispoštovali vremenske okvire koje smo prevdijeli, tako da smo u ponedjeljak 02.10.2017. imali  izbore u MZ Orahovice, jučer smo imali izbore u  MZ Kraboriš, danas imamo u 17h izbore u MZ Osječani, a onda od sutra i naredih dana  dok ne završimo sve mjesne zajednice izbori idu po planu koji je predviđen i koji stoji na stranici Grada Goražda, naravno i mi u Službi i mjesnim zajednicama svi stojimo na raspolaganju. Što se tiče mjesne zajednice možemo reći da je to način učešća svih građana u obavljanju lokalnih poslova. U tom smislu možemo reći da interes postoji, istina radi se o mjesnim zajednicama koji po popisu imaju broj građana koji nije veliki, ali odziv je bio dobar.

Obzirom da se radi posredni izbor savjeta MZ obavljen je prvo izbor predstavnika po podružnicama, a nakon toga je utrvđena prva konstituirajuća sjednica gdje smo dobili da su predstavnici između podružnica odredili predsjednika Savjeta MZ. U tom smislu mislim da je kvalitetna većina odlučila o svom predstavniku. Predsjednici i savjet MZ se biraju na 4 godine. Nakon izbora u terminima koje smo odredili do 20. oktobra se to treba završiti, ukoliko ne bude ponavljanja procedura po nekim MZ, nakon čega mi radimo izvještaj i verifikaciju izbora u savjete MZ i šaljemo to Gradskom vijeću i naravno Gradsko vijeće će dati konačnu riječ.''

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009