Skip to content
RUŠENJE OBJEKATA KOJI SU OPASNOST PO SIGURNOST I ŽIVOT GRAĐANA I IZGRADNJA NOVIH OBJEKATA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 02 Oktobar 2017 15:24

U ulici Seada Sofovića Sofe proteklog vikenda započeto je rušenje oronulog objekta zbog opasnosti po zdravlje i život ljudi. Utvrđeno je da objekat koji se nalazi u ovoj ulici nije za korištenje, te da se mora srušiti.

Tako se, prema riječima Envera Adžema, pomoćnika Gradonačelnika ispred Službe za prostorno uređenje, stambeno - komunalne poslove i raseljena lica, u proteklom periodu izvršilo rušenje objekata ne samo u ovoj ulici već i u užem jezgru našeg grada koji su prijetili da ugroze živote građana – ''Ova Služba je još prije nekih devet-deset godina pokrenula postupke uklanjanja ratom i zbog starosti urušenih objekata. Jedan izvjestan broj je već ranije srušen. Pokrenuli smo postupak i za ovaj objekat, međutim određeni suvlasnici u jednom od ovih objekata nisu bili sa mjestom prebivališta u Goraždu, a ostali suvlasnici nisu pokazivali volju, želju da to uklone. Morali smo obezbjediti sve saglasnosti, završili smo postupak i donijeli rješenje o uklanjanju tog objekta. Suvlasnici jednog od objekata izrazili su želju za gradnjom novih objekata, međutim kad je trebalo da dođe do izvršenja rješenja oni su izrazili želju da će zbog troškova organizovati rušenje i uklanjaje ovih objekata. Ja bih poručio građanima da ne misle da je Služba dužna za cijelo područje grada da uklanja objekte, to je dužnost tamo gdje prijeti opasnost javnim površinama, ovo je pitanje ceste, javne površine i prolaznika i zato smo pokrenuli postupak. Prinudne mjere dolaze u obzir samo tamo gdje postoji opasnost za život ljudi, prolaznika koristeći javne površine. Mi ćemo i dalje nastaviti sa rušenjem još nekih objekata. Drago mi je da smo ovo završili, da je otklonjena opasnost.

Pojavile su se određene priče po Fejsbuku, u smislu da je to Stari dio grada, opet će se napraviti novi objekti, ambijent u smislu starog dijela grada, prema tome ne treba to shvatati zlonamjerno. Objekti ovakvog tipa da bi se zaštitili, da bi država bila dužna da ih sanira, konzervira, moraju biti proglašeni  nekom odlukom da su od historijskog, nacionalnog značaja, međutim tog nemamo na području Goražda, tako da možemo izvršiti rušenje uz nalaganje budućim investitirima da prilikom rekonstrukcije zadrže arhitektonski izgled kompatibilan starom jezgru grada, na taj način izgradili smo zgradu Biznis centra, zatim je gosp. Osmanaspahić Nusret napravio objekat sa fasadom koja priliči ovom dijelu grada i vjerujte i građani žele da što bolje uljepšaju svoje objekte, a ovi objekti koji se grade vidim da su svi postupili u skladu sa urbanističkom saglasnosti i zadržava se ipak staro jezgro grada.''

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009