Skip to content
POLOŽENI PRVI METRI ASFALTA NA PUTNOM PRAVCU MRAVINJAC – BERIČ PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 28 Septembar 2017 14:30

Obzirom da uveliko traju radovi na rekonstrukciji putnog pravca Mravinjac – Berič u sklopu koje je danas počelo polaganje prvih metara asfalta, kako bi se uvjerio u dinamiku radova gradonačelnik Goražda dr.sci.  Muhamed Ramović sa predsjednicima savjeta mjesnih zajednica Berič i Bogušići i saradnicima posjetio je danas mjesto izvođenja radova.

Naime, početkom godine počeli su radovi na realizaciji projekata koji se finansiraju putem kreditnih sredstava koje je odobrio Saudijski fond za razvoj, a kada je u pitanju rekonstrukcija pomenutog putnog pravca, radove izvodi firma OKAC d.o.o., a ukupna vrijednost projekta je oko 2 miliona KM.

Da je rekonstrukcija putnog pravca Mravinjac – Berič važna za život građana ovog područja naglasili su u izjavi za medije predsjednici savjeta mjesnih zajednica Berič I Bogušići – ''Svi građani MZ Berič sretni su što je došlo do rekonstrukcije puta Mravinjac - Berič. Isti put povezuje tri mjesne zajednice. Ovo je najveći mubarek, što dobijamo ovako dobar asfaltni put. Dosadašnji put je bio loš i ovo je garant opstanka stanovništva u ovim krajevima. Ovim ćemo dobiti jedan savremen put koji je širok preko 5 m. Ja bih se zahvalio svima koji su dali svoje učešće da dođe do rekonstrukcije ovog puta od Gradonačelnika, Vijeća i svih onih koji su dali doprinos da dođe do realizacije projekta.'' – istakao je predsjednik Savjeta MZ Berič, Hamed Drakovac.

''Ovo se ne može opisati koliko je značajan ovaj put. Sami vidite šta je do sad urađeno. Ovo nije mogao niko vjerovati, nit je pomislio da će ovakav put biti od Mravinjca do Beriča. Zaista ja sam prezadovoljan, ne znam kako da kažem koliko nam znači ovaj put.'' – naglasio je predsjednik Savjeta MZ Bogušići, Bećir Peštek.

Enver Adžem pomoćnik Gradonačelnika ističe da je riječ o savremenom putu urađenom prema svim modernim standardima – ''Četiri godine rada na projektima izgradnje infrastrukture u Goraždu koji finansiramo od Saudijskog fonda za razvoj putem kreditnih sredstava. Došlo se u završnu fazu postavljanja asfaltnog sloja. Čestitam građanima svih mjesnih zajednica koji će dobiti vrlo savremen put koji će moći narednih 50 godina da koriste. Put se radi po projektnoj dokumentaciji. Projekat je uradila renomirana projektantska kuća i sigurno je da za 50 godina neće trebati nikakve intervencije na ovom putu. U ovoj fazi će biti asfaltirano nekih 1,5 km. Ide se dalje sa pripremanjem terena, radovi idu svojom dinamikom. Ovdje se radi o vrlo velikim zahvatima, vidite i sami po silnim propustima. Radovi idu svojom dinamikom i sigurno je da će biti završeni u roku. Zahvaljujem se svim građanima koji su potpisali i stavili na raspolaganje svoju imovinu bez ikakve naknade, da se uđe u imanja da se uradi put.

Kada je riječ o samom putu prvi sloj asfalta koji se postavlja danas je debiljne 7 cm, drugi sloj će biti 4 cm, a širina puta je 5 metara.''Kada je riječ o samom kreditu podsjetimo da je Općina Goražde, odnosno Općinsko vijeće donijelo odluku o kreditnom zaduženju za implementaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata, a aktivnosti na traženju najpovoljnijeg kredita poduzeo je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović. U toku pomenutih aktivnosti Općina Goražde, uz pomoć Ministarstva finansija i trezora BiH organizovala je susret sa predstavnicima Saudijskog fonda za razvoj, te zatražila odobravanje kredita u iznosu od 6.000.000,00 američkih dolara, jer je riječ o najpovoljnijim kreditnim sredstvima, nakon čega je provedena neophodna procedura. Ono što također treba istaći jeste činjenica da je naš Grad jedan od samo nekoliko općina u Bosni i Hercegovini koja je uopće dobila mogućnost da predstavi svoje projekte i na taj način zatraži asistenciju ovoga Fonda. Kao što je poznato sredstva će biti usmjerena na realizaciju prioritetnih infrastrukturnih projekata, a razdoblje trajanja pomenutog kredita je dvadeset i pet godina, uključujući grace period i minimalnu kamatnu stopu.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009