Skip to content
U NEUMU SE ODRŽAVA DVODNEVNA TEMATSKA SJEDNICA NA TEMU ZATVARANJA KOLEKTIVNIH CENTARA U BIH PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 11 Septembar 2017 14:34

U organizaciji Odbora za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika Narodne skupštine RS-a u Neumu se danas i sutra održava prva tematska sjednica na temu ‘’Zatvaranje kolektivnih centara u BiH’’. Ovaj projekat implementiraju entiteti i Distrikt Brčko BiH, a koordinacija je na Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. U projekat su uključene općine i gradovi, koji su se prethodno prijavili, odnosno aplicirali sa zahtjevom za učešće u projektu sa ciljem zatvaranja kolektivnih cenatara u svojim općinama/gradovima.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH obratilo se Savezu općina i gradova F BiH sa molbom da se uključi u rad ove tematske sjednice u smislu prezentiranja zajedničkih problema i izazova sa kojima se suočavaju JLS iz F BiH u procesu zatvaranja kolektivnih centara.

Kako je Grad Goražde jedna od JLS koje su uključene u ovaj projekat, tim povodom gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović, koji je ujedno i član Predsjedništva Skupštine Saveza, u ime Saveza se obratio naglasivši tom prilikom važnost realizacije ovog projekta gašenja kolektivnih centara čija je ralizacija spora. „Smatramo da su raseljene osobe jedna od najranjivijih kategorija koje su na margini društva. Mišljenja smo da je neophodno da se na ovu temu mnogo više radi, kao što uvijek naglašavam na sjednicama Saveza općina i gradova, te su državni organi vlasti ti koji treba da nam pruže podršku. Poražavajuće je da se ovoliko godina nakon rata ljudi nalaze u nehumanim uslovima za život. Mi smo mnogo uradili po tom pitanju, ali mora se uraditi još kako bi se ovaj problem u potpunosti riješio. Iako su uvijek sredstva problem, ipak je najbitnija volja.“

U sklopu dvodnevne sjednice učesnicima su se pored organizatora obratili i Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH, Davor Čordaš, ministar za izbjeglice u Vladi RS, Edin Ramić ministar raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi F BiH, te predstavnici CEB-a i UNHCR-a.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba