Skip to content
RONIOCI SPECIJALNE POLICIJE ČEŠKE I PRIPADNICI FUCZ TRAGAJU ZA NEEKSPLODIRANIM UBOJITIM SREDSTVIMA U KORITU RIJEKE DRINE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 05 Septembar 2017 17:18

Pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite i ronioci Jedinice specijalne policije Republike Češke započeli su po prvi put nakon rata potragu za neeksplodiranim granatama i drugim ubojitim sredstvima iz korita Drine u Goraždu. Uz pomoć specijalne opreme – sonara i podvodnih detektora za metal, oni će locirati i ukloniti sredstva korištena u proteklom ratu, ali i razmijeniti znanja i iskustva, te nastaviti dugogodišnju uspješnu saradnju.

Riječ je o misiji eksperata koja traje već duži period, a ove godine, pored ostalih, odabrana je i rijeka Drina u Goraždu da se pretraži. U sklopu projekta pretražiće se lokacije pod vodom za koje se sumnja da se na njima nalaze neeksplodirana ubojita sredstva. Pripadnici deminerskog tima FUCZ pružaju podršku u smislu uklanjanja, transporta pronađenih ubojnih sredstava, odnosno njihovog uništavanja na licu mjesta ako nisu sigurna za transport. Saradnja između policije Češke i FUCZ traje od 2012. godine, kao dio programa saradnje Češke sa zemljama zapadnog Balkana. BiH je prioritetna država, a sa pripadnicima Specijalne ronilačke jedinice policije Češke u naš grad su stigli i vatrogasci iz spasilačke jedinice Hlučin i pirotehničar.

Kako bi im uputio riječi zahvalnosti, te poželio uspješan rad gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima danas je u Maloj sali Gradske uprave organizovao prijem za pripadnike FUCZ i ronioce Jedinice specijalne policije Republike Češke.

''Kada je u pitanju problematika deminiranja možemo reći da je ukupno 10% površine naše površine je pod minama, a kada je u pitanju rijeka Drina možemo reći da je to posebna oblast koja nije bila predmet detaljnog istraživanja i pronalaženja NUS-a. U prethodnom periodu 20 godina naši građani su često pronalazili NUS koja smo mi posredstvom FUCZ zbrinuli i uništili na bezbjedan način. Međutim ovo je nešto posebno i ova akcija ima veliki značaj obzirom da se radi o Specijalnoj ronilačkoj jedinici policije Češke koji su došli pretražiti i specijalistički provjeriti sliv rijeke Drine i u tom pogledu možemo biti zadovoljni jer se radi o urbanom prostoru, prostoru koji posjećuju naši građani i sigurno nosi najveći rizik kada je u pitanju boravak građana na Drini. Ovom prilikom želim da se zahvalim članovim Jedinice iz Češke, zatim FUCZ sa kojom imamo odličnu saradnju jer je ovo upravo nastavak saradnje koju su oni predložili.'' – istakla je pomoćnica Gradonačelnika za civilnu zaštitu Samira Drakovac.

''Dobili smo zahtjev da u Goraždu pregledamo tri lokacije, gdje smo do sada pronašli jedan pronalazak. Danas završavamo rad ispod pješačkog mosta, a sutra nastavljamo pretragu na početku jezera i tamo je predpostavka da će biti NUS. Naš projekat se realizuje na osnovu zahtjeva Vijeća ministara BiH, a realizuje se zahvaljujući sredstvima koja je obezbijedila Vlada Češke iz Budžeta za razvojnu saradnju. Već od 2012. godine na više lokacija izvodimo ovakve projekte, gdje smo u tom periodu uspjeli da iz rijeka u BiH izvadimo 5 do 6 tona municije. U realizaciji ovih projekata imamo veliku podršku FUCZ i slučaju kada radimo na teritoriji RS imamo podršku od njihove CZ.'' – naglasio je Filip Lipovski kapetan Specijalne ronilačke jedinice Policije Češke.

''Ovu ekspertnu misiju koja traje već duži niz godina mi smo doveli i ovdje u Goražde kako bi radili na deminiranju rijeke Drine. Radimo sa profesionalcima što je izvrsno i uz zajednički rad mi vršimo obuku za naš samostalni rad. Lokalne vlasti su odabrale tri lokacije u Goraždu jedna je Baćanski most, druga je pješački most i treća je početak jezera.'' – kazao nam je Slaven Perić, vođa Ronilačkog tima FUCZ.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009