Skip to content
U SARAJEVU ODRŽAN ZAJEDNIČKI SASTANAK NA TEMU PLANA UPRAVLJANJA STEĆCIMA-NADGROBNIM SPOMENICIMA UPISANIM NA LISTU SVJETSKE BAŠTINE UNESCO PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 09 August 2017 12:16

U Sarajevu  je danas u sali Federalnog ministarstva kulture i sporta organizovan zajednički sastanak predstavnika načelnika općina i site menadžera koji su obučeni za održavanje nekropola stećaka i vršenje monitoringa, predstavnike kantonalnih zavoda i članove Koordinacionog odbora BiH, a u skladu sa Odlukom Komiteta za svjetsku baštinu o upisu nekropola sa srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima-stećcima na Listu svjetske baštine UNESCO, te na osnovu mišljenja Koordinacionog odbora u BiH za implementaciju Plana upravljanja za stećke.

Na sastanku je razgovarano o planu upravljanja za stećke-srednjovjekovne nadgrobne spomenike upisane na Listu svjetske baštine UNESCO-a. Cilj sastanka je bio da se definišu ciljevi za poduzimanje potrebnih aktivnosti na implementaciji Plana upravljanja za nekropole sa stećcima koji se nalaze na području Federacije BiH.

Na sastanku je također razmatran način finansiranja sredstava za implementaciju navedenog plana, određena su odgovorna lica u lokalnim zajednicama koja će garantirati koordinaciju i praćenje na zaštiti stećaka te sprovesti aktivnosti na konzervaciji, sanaciji i restauraciji nominiranih nekropola, uspostaviti efikasni monitoring, evaulaciju, izvještavanje o aktivnostima, razviti integralni pristup i sistem zaštite prirode i nekropola, te izraditi plan akcija za svaki pojedinačni lokalitet sa prijedlogom prioriteta, razviti program obuke za lokalno stanovništvo, razmotriti organiziranje putujuće izložbe o stećcima u kojima se nalaze nekropole i niz drugih aktivnosti.

Zajedničkom sastanku u Sarajevu prisustvovao je i gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović obzirom da se i na području grada Goražda nalazi čuvena nekropola stećaka Goršić polje koja se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Govoreći o značaju ovih aktivnosti gradonačelnik  Ramović je podsjetio na važnost našeg kulturno-historijskog naslijeđa, te predložio mjere koje se odnosne na uređenje spomenika,infrastrukturu te snimanje promotivnog filma u cilju promocije ove izuzetno značajne nekropole.

Sastanak koji je održan danas u Sarajevu ocjenjen je kao veoma konstruktivan jer su utvrđene dalje smjernice i pravci djelovanja.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009