Skip to content
U SKLOPU STUDIJSKE POSJETE GORAŽDU 40 MLADIH IZ GRUZIJE, ABHAZIJE I BIH UREĐUJU LJETNO KINO GORAŽDE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 31 Juli 2017 14:39

Omladinska banka Goražde i Grad Goražde u 2017. godini odabrani su da budu  domaćin studijske posjete gostiju iz Gruzije i Abhazije, a prošle godine domaćin ove posjete je bio Konjic. U sklopu posjete upriličen je obilazak Goražda, te organizovana zajednička akcija uređenja ljetne pozornice Centra za kulturu. U sklopu studijskog putovanja Goražde je danas posjetilo 40 gostiju (25 mladih iz Gruzije i Abhazije + 30 mladih iz BiH)  koji učestvuju na „Street art radionici“ koju organizuje neformalna grupa projekta „Ljetno kino“ kojoj je u 2017. godini odobren projekat za uređenje ove lokacije.  

Nešto više o samoj posjeti u izjavi za medije kazao je Dženan Šarić predstavnik fondacije Mozaik: ’’Danas smo se okupili ovdje u gradu Goraždu, ljetna pozornica CZK. U suštini mladi iz Gruzije, Abhazije i BiH zajednički će se pridružiti akciji neformalne grupe koja realizuje projekat u Goraždu. Studijska posjeta mladih iz Abhazije, Gruzije i BiH u suštini je program Omladinske banke koji realizujemo u gradu Goraždu od 2012. godine i ovi mladi iz svih ovih država su dio ovog programa i na neki način danas  je ovaj treći dan konferencije u sklopu koje je organizovana posjeta gradu Goraždu, Omladinskoj banci i mladima kako bi ih podržali kroz ovu zajedničku akciju uređenje ljetne pozornice. Prilika je za sve mlade ljude iz ovih država da razmjenjuju iskustva, da razgovaraju o problemima sa kojima se susreću generalno sa nedostatkom nekih aktivnosti za mlade, nezaposlenosti, negativni tranzicijski procesi koji se dešavaju u njihovim državama, a evo ja vjerujem da će ovo biti danas lijepo druženje, kao i posjeta gradu Goraždu.''

Grad Goražde već niz godina dio je projekta Omladinske banke kazao je za medije Sanid Zirak pomoćnik Gradonačelnika: ‘’Kao što znate mi već sa Fondacijom Mozaik sarađujemo nekih 6-7 godina. Jedan u nizu projekata koji sa njima implementiramo na području naše lokalne zajednice jeste i ovaj u suradnji sa našim Udruženjem mladih. U sklopu ovog projekata danas su posjetili Omladinsku banku u Goraždu mladi iz Abhazije i Gruzije i cijele BiH. Cilj ovog projekta jeste da se kroz ove studijske razmjene, primjera dobre prakse i implementacije zajedničkih aktivnosti mladi integriraju u bosansko-hercegovačko društvo, odnosno u ovim zemljama koje se nalaze u procesu tranzicije i na taj način oni pokazuju upravo svojim društvima, svojim institucijama sistema da kroz svoju inventivnost, produktivnost mogu dati značajan doprinos  u izgradnji tih institucija sistema.’’

Ova studijska posjeta organizovana je kao nastavak aktivnosti u sklopu  Međunarodne konferencije ''Liderstvo: Uloga mladih u procesima pomirenja u lokalnim zajednicama'' čiji organizator su Evropska fondacija iz Gruzije i Fondacija Mozaik. 40 mladih predstavnika i predstavnica iz Abhazije, Gruzije i Bosne i Hercegovine učestvuju u ovoj konferenciji, čija je svrha edukacija i razmjena iskustava kroz procese i projekte u lokalnim zajednicama. 

Učesnici i učesnice razmatrali su goruće teme koje brinu mlade ljude u njihovim zajednicama, te će identificirati teme od zajedničkog interesa kojima će se baviti na nacionalnom i lokalnom nivou, po povratku u svoje zemlje. 

Kroz interaktivne radionice i studijsku posjetu Omladinskoj banci u Gorazdu, učesnice i učesnici konferencije, će unaprijediti znanja i vještine na temu saradnje mladih u lokalnim zajednicama.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009