Skip to content
POTPISANI UGOVORI ZA PROJEKTE OMLADINSKE BANKE U 2017. GODINI PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 17 Juli 2017 18:56

U okviru programa „Omladinska banka Goražde“, koju partnerski podržavaju Grad Goražde i Fondacija Mozaik, danas je u Velikoj sali Gradske uprave organizovano potpisivanje ugovora za projekte neformalnih grupa mladih koji  su prošli na konkursu za dodjelu sredstava u sklopu ovoga Programa.

Na konkurs za 2017. godinu prijavljeno je ukupno šest projekata neformalnih grupa mladih. Nakon izvršenog procesa selekcije od strane članova Odbora Omladinske banke Goražde odobrena su četiri projekta ukupne vrijednosti 12.000,00 KM, od kojih će iznos od 4.400,00 KM biti obezbijeđen kao doprinos neformalnih grupa iz lokalne zajednice, a sa iznosom od 7.600,00 KM KM će biti podržani projekti iz Fonda Omladinske banke Goražde koji su i u 2017. godini zajednički obezbijedili Grad Goražde i Fondacija Mozaik. Riječ je o projektima naziva „Mladi za bolje sutra mladih“, „Studio galerija“, „Ljetno kino“ i „Neadekvatni uslovi školskog igrališta i dnevnog boravka“ koji će se realizovati do 20.09.2017. godine.

Današnjoj svečanosti potpisivanja ugovora u ime Gradonačelnika Goražda koji sufinansira projekat Omladinske banke prisustvovao je njegov pomoćnik Sanid Zirak sa saradnicima koji je ovom prilikom čestitao mladima na potpisanim ugovorima i zaželio im uspjeh tokom realizacije projekata, te dodao – ''Ovaj projakt za mlade znači mnogo. Upravo ta konkurencija mladih generacija, predlaganje projektnih ideja na konkurse koje raspisuje Fondacija Mozaik mladi svojim doprinosom i svojom kreativnosću na neki način mijenjaju sliku ovoga grada. Mi sa Fondacijom Mozaik evo šestu godinu sarađujemo i udružujemo finansijska sredstva i sve druge resurse i kapacitete koji su upravo stavljeni u funkciju realizacije ovih omladinskih ideja na području naše lokalne zajednice.''

Riječi zahvalnosti Gradskoj upravi Goražda na dosadašnjoj saradnji na projektu Omladinske banke uputio je predstavnik Fondacije Mozaik Dženan Šarić –  ''Omladinska banka u Goraždu je prisutna od 2012. godine, evo danas je organizovan ceremonija potpisivanja ugovora gdje su prošla četiri projekta čija je ukupna vrijednost 12.000,00 KM, od čega Gradska uprava Grada Goražda i Fondacija Mozaik obezbjeđuju 7.600,00 KM. Riječ je o projektima iz oblasti kulture i uređenje određenih prostora za mlade. Na ovaj način Fondacija Mozaik i lokalne zajednice daje priliku mladima da pokažu svoj potencijal i urade nešto za sebe i svoju lokalnu zajednicu. Ono što bih ja još istakao u ovom programu jeste činjenica da kažem svim mladima koji su već u programu i sarađuju sa Fondacijom Mozaik se nudi prilika za pokretanje biznisa konkretno investicija za pokretanje firmi, i to po firmi 18.000,00 KM, ovi mladi sad ulaze u proces. Oni koji budu zainteresovani proći će određene edukacije i imaće priliku da konkurišu na taj kapital za osnivanje firmi. Ja bih na kraju iskoristio priliku da se zahvalim Gradskoj upravi Goražda na dosadašnjoj saradnji, nesebičnoj podršci i sufinansiranju ovih projakata i mislim da je značajno pružiti priliku mladim ljudima.''

Govoreći o svojim projektima Naris Karić i Melisa Selak su istakli – ''Upravo završavamo projekat i drago mi je da ćemo i u budućnosti učestvovati u ovakvim projektima čime poboljšavamo kvalitet života. Naš projekat je Studio galerija koji će mislim biti jedini u Gradu i pružaćemo usluge snimanja odnosno obrade audio i video materijala po nekim najpovoljnijim cijenama. Mi ovo realizujemo upravo zbog toga što ima kod nas mnogo alternativnih bendova koji nemaju mogućnost da snime nešto, a mi ćemo realizacijom ovog projekta upravo pružati te usluge. – kazao je Naris Karić.

''Naš projekat je Neadekvatni uslovi školskog igrališta i dnevnog boravka čija je vrijednost 1.900,00 KM, dok je naš doprinos 950,00 KM. Radimo nešto za školu, želimo da naša škola bude ljepše mjesto gdje želimo da uredimo dvorište STŠ ''Hasib Hadžović i dnevni boravak gdje učenici provode vrijeme.'' – istakla je Melisa Selak.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009