Skip to content
BROJNI SADRŽAJI OBILJEŽIT ĆE JUBILARNI XX INTERNACIONALNI ''FESTIVAL PRIJATELJSTVA'' GORAŽDE 2017. PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 10 Juli 2017 12:57

Pripreme za ovogodišnji jubilarni XX ''Festival prijateljstva'' privode se kraju. Tako je proteklog vikenda u zgradi JU Centar za kulturu Goražde održan još jedan u nizu sastanaka Organizacionog odbora Festivala na kojem je razgovarano o konačnom Programu. Još jednom je potvrđeno da će se Festival održati u periodu od 01. - 06. augusta, te da će glavna bina biti smještena na platou ispred Gradske dvorane ''Mirsad Hurić''.

Članovi Organizacionog odbora su podnijeli izvještaj o dosadašnjim aktivnostima poduzetim za pripreme Festivala. Kao i prethodnih godina, Festival prijateljstva će  biti ispunjen mnogobrojnim  sadržajima iz oblasti umjetnosti, kulture i zabave. Tokom šestodnevne manifestacije biće održano niz koncerata narodne i zabavne muzike, smotra folklora, sajam starih zanata, likovna kolonija, sadržaji za djecu, te nekoliko pozorišnih predstava i promocija knjiga.

Narednih dana biće sačinjen i konačan Program XX Internacionalnog ''Festivala prijateljstva'' Goražde 2017.

Kako je na sastanku rekao potpredsjednik Organizacionog odbora Sanid Zirak Goraždani će i ove godine sa radošću i otvorena srca dočekati sve učesnike manifestacije – ''Naš Festival prijateljstva ima 10 do 12 programskih orijentacija, kulturnih, sportskih, ceremonijalnih sadržaja. Na današnjem sastanku smo 80 do 90% utvrdili sadržaj, tako da s te strane možemo biti zadovoljni stepenom realiziranih aktivnosti za ovogodišnji Festival.

U smislu podizanja kvaliteta muzičke opreme i rasvjete biće sproveden tender kako bi se provela nabavka određene opreme jer ćemo imati određene izvođače čiji kvalitet zahtjeva upravo veći kapacitet opreme za njihov nastup na Festivalu prijateljstva.

Ono što želim posebno naglasiti obzirom da se radi o jubilarnom XX Internacionalnom ''Festivalu prijateljstva'' Goražde 2017. imamo jednu specifičnost a već smo to najavili u prethodnim medijskim nastupima jeste da sa našom susjednom Općinom Novo Goražde realiziramo jedan zanimljiv projekat pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, a radi se tome da ćemo u sklopu porgrama Festivala promovirati sva dosadašnja izdanja Goraždanske štamparije 1519. – 1523. godina, te da će u sklopu tog događaja koji će biti posebno najavljivan biti pozvani predstavnici iz 32 lokalne zajednice.''

U muzičkom dijelu Festivala uz brojne Goraždane nastupiće i neka od poznatih bosanskohercegovačkih i imena iz regije, za sada je sigurno da će 04. augusta na glavnoj bini ispred Gradske dvorane nastupiti Aleksandra Radović, dok se u okviru folk muzike za prvo festivalsko veče najavljuje nastup Ane Bekute, Snežane Đurišić ili Adila Maksutovića, pregovori su u toku i izvjesno je da će jedno od tri spomenuta imena nastupiti na otvorenju Festivala prijateljstva.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009