Skip to content
DELEGACIJA IZ TURSKE PREDVOĐENA A. KEMAL BAYSAKOM DANAS BORAVILA U GORAŽDU PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Nedjelja, 09 Juli 2017 20:51

U posjeti našem gradu danas je boravila turska delegacija predvođena  počasnim građaninom Grada Goražda  A. Kemal Baysakom. Ova posjeta organizovana je u sklopu njihovog redovnog prisustvovanja obilježavanju  11. jula - godišnjice stradanja Srebreničana, a pored Goražda delegacija je boravila u drugim gradovima BiH.

U sklopu protokola organizovan je prijem za goste u Maloj sali Gradske uprave, gdje su gostima u ime Grada Goražda dobrodošlicu zaželjeli pomoćnica Gradonačelnika Samira Drakovac, predsjedavajuća Gradskog vijeća Jelena Mirković i njen zamjenik Šemso Ferhatović.

Na sastanku je razgovarano o dugogodišnjoj saradnji Goražda sa gradovima iz Turske, a posebno o saradnji sa bratskom Općinom Gaziemir iz Izmira.

''Goražde je u Turskoj poznato kao Grad heroj. Tokom rata u BiH mi u Turskoj smo pratili dešavanja šta se dešava u Goraždu, odma poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1996. godine došli smo u Goražde, gdje smo upoznali Abduselama Sijerčića Pelama koji je tada obnašao funkciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća i dogovorili bratimljenje Goražda sa istim heroj gradom Gaziemirom u Izmiru i evo od tada do danas ta saradnja i bratski odnosi se održavaju. Ja sam počasni konzul BiH u Turskoj od Dardanela do Antalije u 13 gradova i ja pomažem u uspostavljanju saradnje sa gradovima u BiH. Mi smo danas posjetili Goražde naš bratski grad u sklopu našeg prisustvovanja obilježavnju 22. godišnjice stradanja Srebreničana, također ćemo posjetiti i Zenicu. Ovom prilikom građanima Goražda i cijele BiH šaljem mnogo selama.'' – istakao je A. Kemal Baysak kojem je priznanje Počasni građanin Grada Goražda dodjeljeno 2009. godine za izuzetan doprinos i zalaganje na unapređenju, očuvanju i zaštiti ljudskih prava kao i na zalaganju razvoja demokratije, vjerske i etničke tolerancije.

''Obzirom da obilježavamo 11. juli Dan genocida u Srebrenici ova prijateljska posjeta ima za cilj širenje prijateljskih odnosa, jer Grad Goražde ima veliki broj prijateljskih gradova u Turskoj sa kojima ima dobru saradnju u tom smislu današnja posjeta je prilika da se vidimo sa prijateljima, razmjenimo iskustva da prenesemo ono šta je bilo u Goraždu, kao i ono šta se trenutno dešava.'' – naglasila je pomoćnica Gradonačelnika Goražda Samira Drakovac.

Na kraju sastanka razmjenjeni su pokloni sa željom da se u narednom periodu nastavi dobra saradnja Grada Goražda sa bratskim gradovima iz Turske.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009