Skip to content
U BANJA LUCI POTPISANI UGOVORI O DODJELI GRANTOVA ZA PROJEKTE LOKALNIH ZAJEDNICA -VIJEĆE EVROPE DODJELILO SREDSTVA ZA 32 OPĆINE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 05 Juli 2017 14:34

U sklopu programa Izgradnje mjera povjerenja u Banja Luci je 03. i 04. jula upriličeno potpisivanje ugovora a dodjeli grantova sa 32 općine iz BiH  a koje dodjeljuje Vijeće Evrope. Među potpisnicima ugovora o dodjeli granta bili su i predstavnici Grada Goražda i Opštine Novo Goražde koji su zajedničkim projektom aplicirali za sredstva. Riječ je o projektu promocija Goraždanske štamparije 1519-1523.’’ a koji je naišao na razumjevanje. Naime Vijeće Europe odobrilo je sredstva za ovaj projekat u visini 6.600. eura. Partneri na ovom projektu su JU Centar za kulturu Goražde, Biblioteka ‘’Božidar Goraždanin’’ Novo Goražde i Srpska pravoslavna crkvena opština Goražde.

Projektom ‘’Goraždanska štamparija 1519-1523’’ želi se dati doprinos razvoju i promociji kulture bosanskohercegovačkog društva, zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa kroz afirmaciju goraždanske štamparije. Ovim projektom također se želi potencirati unaprijeđenje međuopštinske saradnje opština kroz zajedničko organizovanje promocija knjiga, ali i implementaciju raznih projekata koje u osnovi imaju promociju kulture. Osnova projekta je organizovanje i održavanje naučne konferencije sa učešćem meritornih univerzitetskih profesora o značaju Goraždanske štamparije za bosansko-hercegovačko društvo. Održavanje naučne konferencije biće upriličeno u sklopu Festivala prijateljstva 2017. u Goraždu.

Cilj ovog projekta jeste stvaranje i širenje osjećaja tolerancije i razumjevanja među ljudima, bez obzira na vjersku, nacionalnu, rasnu ili drugu pripadnost. Kako je inicijativa Vijeća Europe na uspostavljanju što bliže i tiješnije saradnje između 16 podjeljenih BiH općina Dejtonskim mirovnim sporazumom, predstavnici dvije lokalne zajednice Općine Goražde i Opštine Novo Goražde, su se usaglasile da apliciraju sa projektom promocije izdanja jedne od najstarijih štamparija na Balkanu, a u sklopu ovogodišnje Internacionalne kulturne manifestacije koju organizuje JU Centar za kulturu iz Goražda uz pokroviteljstvom Općine Goražde.

U sklopu pomenutog skupa u Banja Luci najprije je upriličen sastanak u vezi projekta ‘’Podrška multietničkom dijalogu mladih ljudi na opštinskom nivou u BiH u liniji sa standardima Vijeća /Savjeta Evrope.

Svečano potpisivanje Ugovora desilo se u utorak 4. jula u službenim prostorijama administrativnog centra Vlade RS-a u Banja Luci,  a ceremoniji potpisivanja Ugovora o grantu  prethodio je uvodni govor Lejle Rešić, resorne ministrice za Upravu i lokalnu samoupravu u Vladi RS-a, također svojim prigodnim govorom učesnike konferencije pozdravio je ambasador Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek, te Anne Capello, direktorice CBM Odijela, Vijeća Evrope.

Na pomenutoj ceremoniji potpisivanja Ugovora o grantu za 32 jedinice lokalne samouprave ime Gradske uprave Grada Goražda prisutan je bio i pomoćnik  Gradonačelnika za društvene djelatnosti Sanid Zirak koji je ujedno jedan od koordinatora na ovom projektu.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009