Skip to content
OTVOREN 10. MEĐUENTITETSKI KAMP NA SADBI PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Ponedjeljak, 03 Juli 2017 14:56

U organizaciji Udruženja Pomoć djeci Balkana i ove godine se na Sadbi u zgradi Osnovne škole održava deseti po redu međuentitetski kamp ‘’Međuentitetska saradnja mladih – ključ budućnosti’’ koji je danas svečano i otvoren.

Otvaranju kampa prisustvovale su brojne zvanice, a u ime gradonačelnika Goražda dr.sci. Muhameda Ramovića prisustvovala je njegova pomoćnica Samira Drakovac.  U sklopu programa otvaranja kampa najprije su djeca koja učestvuju u kampu prigodnom muzičkom numerom pozdravili prisutne, nakon čega je riječi dobrodošlice uputio Husein Halilović koordinator kampa i predsjednik Udruženja Pomoć djeci Balkana. On je podsjetio na samu ideju kampa i na sve pozitivne stvari koje je ovaj projekat injedrio nakon svih ovih godina. Posebnu zahvalnost uputio je sponzorima kampa koji podržavaju ovaj projekat, među kojima je naglasio špansku organizaciju Cooperacion Balkanes, potom Američku ambasadu koja već pet godina podržava projekat, te Vladu BPK-a i Grad Goražde koji su također podržali projekat. Nakon toga se prisutnima obratila Samira Drakovac koja je u ime Gradonačelnika pozdravila sve prisutne te istakla značaj ovog kampa. Prisutnima su se obratili i predstavnici Američke ambasade, Međureligijskog vijeća, te premijer Vlade BPK-a Emir Oković koji je zvanično otvorio ovaj kamp.

Riječ je o Ljetnom kampu koji se održava već deset godina u prostorijama Osnovne škole na Sadbi, koji tokom mjeseca jula okuplja učenike osnovnih škola sa područja BPK-a i okolnih općina RS. Ove godine u kampu učestvuju djeca iz škola iz Goražda, Ilovače, Višegrada, Ustikoline, Foče, Čajniča.

U okviru ovogodišnjeg Ljetnog kampa mladi će, osim zabave, učestvovati u brojnim edukativnim radionicama i kursevima.

Jedna od učesnica kampa je i Ljiljana Kovačević iz OŠ ‘’Jovan Dučić’’ Čajniče: ‘’Meni je ovo prvi put da učestvujem u kampu. Na početku smo se svi sprijateljili, ovdje nas ima koji se znamo od ranije sa mnogih takmičenja. Našli smo dosta prijatelja i baš nam je lijepo. Najveća vrijednost ovog kampa je naše prijateljstvo. Nije nam bitno koja smo vjera, svi se družimo.’’

Asim Dučić učenik OŠ  Fahrudin Fahro Baščelija također je pohvalio ideju kampa:’’ Sviđa mi se ideja ovog kampa i mislim da ovako treba češće da se okupljamo, da dolazimo iz drugih entiteta, druge vjere i nacionalnosti. Imam  dosta prijatelja iz Višegrada,Čajniča i Foče.’’

Govoreći o značaju kampa koordinator Husein Halilović u izjavi za medije je naglaiso: ‘’ Ovo  je jubilarna desetogodišnjica kampovanja u ovoj školi gdje se okuplja od 130-180 učenika, a ova grupa je počela od 01.07 i ostat će do 08. jula a slijedeća dolazi odmah taj dan i ona će ostati do 16. jula. Ovog puta u sklopu kampa će proći više od 140 učesnika u kampu i dojam je  takav da svake godine nam dolaze bolja djeca. Ovaj kamp ima tradiciju i održava se već deset godina i ta djeca koja su dolazila prvih godina već se zapošljavaju u goraždanskoj privredi. To je naš uspjeh to je uspjeh projekta na neki način. Glavni nam je cilj da se prestane sa retorikom mržnje, da se stvori povjerenje, drugarstvo, prijateljstvo, razumjevanje, a sve za bolji život sutra. Ima perspektive u ovoj djeci, ima ljudi u njima, ovdje mi ne čujemo nijednu ružnu riječ, živi se jednom dušom. Efekti projekta su ti što ta djeca na rastanku plaču, grle se, razmjenjuju brojeve i idu u posjete jedni drugima, vode i svoje roditelje i aBd kad ova djeca preuzmu politiku u svoje ruke biće tu života."

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009