Skip to content
UZ VATROMET I POSEBAN PROGRAM U KOJEM JE UČESTVOVALO PREKO 1 200 UČESNIKA GORAŽDANI PROSLAVILI DOBIJANJE STATUSA GRADA PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Subota, 20 Maj 2017 02:38

Spektakularnim vatrometom i programom u kojem je učestvovalo preko 1 200 učesnika Goraždani su večeras na Gradskom stadionu ''Midhat Drljević'' proslavili historijski događaj dobijanje statusa grada. Ovo je za sve one koji nose u srcu Goražde poseban događaj kojim je Goraždu odato priznanje da s pravom i ponosom nosi epitet grada zbog svih uspjeha koji su se desili proteklih godina, kako na privrednom, kulturnom, sportskom planu i svim drugim drugim segmentima po kojem je Goražde postalo prepoznatljivo kako u BiH tako i u regionu.

Program svečanosti je počeo je slijetanjem helikoptera Oružanih snaga BiH koje su cijelo vrijeme pružale podršku Općini odnosno Gradu Goraždu za vrijeme velikih elementarnih nepogoda, poplava, sniježnih nanosa. Nakon toga na stadion su ušle jedinice Civilne zaštite Grada Goražda, da bi program bio nastavljen predstavljanjem historije i osnovnih karakteristika grada. Ovo je bila prilika da se svi Goraždani sjete svojih velikana poput Isaka Samokovlije, Rada Jovanovića, Redža Bekta, Kasima Kamenice, Senjanina Maglajliju, Nudžeima Gece. Nakon toga uslijedio je defile kojeg je činilo preko 1 200 učesnika predstavnika ustanova, škola, udruženja, pojedinaca i svih onih koji su davali i daju svako na svoj način doprinos razvoju Goražda. Potom je uslijedilo podizanje zastave koju su podigli Zaim Šuman, Džejla Ramović, Sanin Kanlić, Aldin Mićivoda, Adi Alikadić, Sara Meidna Šehović, Berin Spahović koji su Goraždanima dobro poznati po svojim uspjesima.

Čestitke sugrađanima povodom ovog historijskog trenutka uputio je gradonačelnik Grada Goražda dr.sci. Muhamed Ramović koji je kazao – ''Dragi sugrađani, zvanice, mladosti Goražda srdačno vas pozdravljam i želim kao prvi gradonačelnik da Vam poželim dobrodošlicu u Goražde. Goražde je zaslužilo ovaj status. To je grad sa dugom historijom. Goražde je prvi otvoreni grad u BiH. Goražde je grad suživota i tolerancije, kulture i svih pozitivnih stvari vezano za jednu lokalnu zajednicu. Goražde ima najbolje privrednike, najbolju omladinu. Želim da Vam kažem da ćemo predati ključ grada Goražda našim najmlađima, kojima ostavljamo ovaj grad u amanet, da ga čuvaju, vole i grade.''

Nakon obraćanja, gradonačelnik Muhamed Ramović ključeve grada predao je najmlađim stanovnicima koji su ih opet uručili kustosu Zavičajnog muzeja Grada Goražda Adiju Džemidžiću na trajno čuvanje.

Burnim aplauzima prisutni građani ispratili su ovaj svečani čin proglašenja Goražda gradom uz pjesme "Snivaj Goražde" i "Da Goražde mi živi" koje su izveli djeca Grada Goražda.

Poslije zvaničnog dijela svečanost je nastavljena vatrometom i nastupom naše velike bh estradne zvijezde Hanke Paldum koja je goraždansku publiku oduševila izvedbom svojih brojnih hitova.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009