Skip to content
OPĆINI GORAŽDE PRODUŽEN BFC CERTIFIKAT ČIME JE POTVRĐENO DA JE GORAŽDE POVOLJAN POSLOVNI AMBIJENT ZA INVESTITORE PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 16 Maj 2017 14:15

U posjeti Općini Goražde proteklih dana boravili su BFC evaluatori koji su došli sa ciljem da izvrše evaulaciju certifikata, tj. utvrde da li Općina Goražde i dalje ispunjava kriterije koji su potrebni da bi sa ponosom nastavila nositi Business friendly certifikat. Nakon izvršene analize i neophodne evaulacije potvrđeno je da je Općina Goražde zadovoljila sve kriterije da i naredne dvije godine bude vlasnik jednog izuzetno važnog certifikata koji potvrđuje da je Općina Gaoražde mjesto sigurnog ulaganja i povoljnog poslovnog okruženja.

Tim povodom danas je u općini Goražde održana press konferencija na kojoj su načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović i njegov saradnik Armin Čavrk govorili o važnosti pomenutog certifikata.

Armin Čavrk koji je radio na dobijanju pomenutog certifikata u izjavi za medije je kazao: ''Prije nekoliko dana u Općini Goražde su boravili evaluatori koji su provjeravali na koji način se Općina Goražde nosi sa BFC certifikatom i da li je nastavila funkcionisati u istom tempu, te da li još uvijek ispunjava uslove za nošenje BFC certifikata. Da se u kom slučaju dogodilo da je izvještaj evaluatora bio negativan onda bismo bili u velikom problemu i možda bismo došli u situaciji da izgubimo certifikat. Da bi se certifikat dobio mora se ispuniti 12 kriterija i 80 podkriterija od kojih svaki od kriterija ima eliminacijski dio. Što znači da je Općina Goražde ispunila sve eliminacijske kriterije i da je, kao što je pokazala revizorska posjeta, u svim segmentima napredovala. Općina Goražde i naredne dvije godine ponosno nosi BFC certifikat.

Business friendly certifikat BFC je najznačajniji certifikat kada je u pitanju biznis na čitavom Balkanu. On je zapravo potekao iz Srbije, gdje su  certificirane neke od najjačih općina poput Inđije, koje su primjer čitavom Balkanu na koji način treba da se ulaže, da se ponaša prema investitoru. Kada je BFC certifikacija počela u BiH, Općina Goražde zajedno sa još nekoliko općina u BiH prijavila se za  ovaj, ispostavilo se izrazito teški, certifikacijski proces. Budući da na Balkanu ima mnogo certifikata koji nemaju možda toliki značaj, građani nisu bili optimistični kada je u pitanju ovaj certifikat. Međutim, vrijeme je pokazalo  da ovaj certifikat i svi oni koji prođu kroz ovaj proces zaista ispunjavaju sve da bi bili povoljno poslovno okruženje. U BiH certifikacijski proces provode regionalne razvojne agencije poput Redaha, Serde, Nerde i Ministarstvo obrta. Ovo je veoma značajno za Općinu Goražde zbog toga što sve međunarodne institucije, međunarodne organizacije i investitori prepoznaju značaj BFC certifikata i jednostvnije se odlučuju na ulaganje u Goražde zbog toga što znaju da je njihov kapital siguran.''

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009