Skip to content
SVEČANO OTVORENA CAREVA DŽAMIJA U FOČI PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Petak, 12 Maj 2017 14:37

U Foči je danas u prisustvu brojnih zvanica i gostiju, te velikog broja vjernika iz cijele BiH upriličeno svečano otvorenje Careve džamije. Na svečanosti otvorenja koja je upriličena prije džume-namaza, prisustvovao je veliki broj gostiju i zvanica, među kojima su i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, dopremijer Republike Turske Veysi Kaynak i generalni direktor agencije TIKA-e Serdar Çam. Među zvanicama je bio i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović.

Careva džamija u Foči, jedna od tridesetak carskih džamija u Bosni i Hercegovini i bh. nacionalni spomenik.

Sagrađena je 1501.godine, a sagradio ju je sultan Bajazid II Velija na dominantnom brežuljku oko kojega se, kasnije, razvio grad. U ratu 1992. srušena je do temelja.

Ponovna izgradnja džamije počela 2004. godine, projekt obnove doživio je nekoliko izmjena, jer su brojni njeni graditelji baš insistirali i vodili račina o njenoj autentičnosti. Danas ona izgleda onako kako je nekad izgledala.

Kako je rečeno od strane predstavnika Islamske zajednice tokom izgradnje, imali su dobru saradnju sa svim institucijama u Foči, općinskim službama, policijom, ljudima koji tu žive i rade.Ono što je ipak najljepše u njenoj izgradnji jeste to da smo džamiju sagradili vlastitim snagama. Zahvaljujući angažmanu vrijednih i darežljivih Fočaka i institucija, džamija je ozidana i pokrivena, a nakon toga je ostatak poslova preuzela Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) .

Proces izgradnje vodio je Građanski odbor, a do ukrovljenja džamije uloženo je oko 500.000 KM. Izvođač radova bila je firma "Neimari" iz Sarajeva. Većina rekonstrukcije je rađena na osnovu starih fotografija, a izgrađeni su i prateći sadržaji džamije.

Poznati putopisac Evlija Čelebija je 1664. godine prilikom posjete šeher Foči zapisao: "... Ima svega sedamnaest islamskih bogomolja (mihrab). Između svih, ističe se džamija sultana Bajazida Velije u Staroj čarsiji. To je starinska bogomolja, sagrađena od tvrdog materijala u starom stilu. Ima drvenu kupolu pokrivenu olovom i jedan minaret...".

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009