Skip to content
CENTRALNA SVEČANOST OBILJEŽAVANJA DANA “ZLATNIH LJILJANA” ODRŽANA U TRAVNIKU PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 09 Maj 2017 21:51

Centralna svečanost obilježavanja Dana “Zlatnih ljiljana” održana je danas u Travniku, gdje je polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen-obilježje na Šehidskom mezarju, počeo program 19. tradicionalnih susreta Zlatnih ljiljana Federacije BiH.

Cvijeće i vijence na spomen-obilježje poginulim borcima položili su, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Federacije BiH Salko Bukvarević, te predstavnici boračkih organizacija, općinskih i kantonalnih vlasti, među kojima je zajedno sa predstavnicima Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja značke ''Zlatni ljiljan'' BPK cvijeće položio i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović koji danas prisustvovao 19. tradicionalnim susretima Zlatnih ljiljana Federacije BiH u Travniku.

Nakon polaganja cvjeća u Sali stadiona Pirota održana je svečana akademija u sklopu koje se prisutnima obratio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je čestitao borcima 9. maj, Dan Zlatnih ljiljana, poručujući da BiH ne bi bilo bez njenih heroja, te dodao – ''Ne odričemo se ni tuge ni ponosa. Ne odričemo se ni borbe koja još traje, borbe za istinu o stradanju, istinu o otporu, borbe za pravdu. Oni koji s tom borbom kalkulišu i trguju, unaprijed su je izgubili. Jer naša borba počiva na hrabrosti onih koji nisu pravili kalkulacije i čekali pravi trenutak. Ni kad smo bili napadnuti s dvije strane, ni kad smo bili zbijeni u opkoljene enklave, ni kad su neprijatelji ove države i ovog naroda bili uvjereni da je slamanje našeg otpora pitanje vremena, nismo odustajali. Borci Armije BiH pružili su žilav i neočekivan otpor.  Mimo svih očekivanja i vojne logike taj otpor je trajao i jačao. Armija RBiH je 1995. izrasla u nadmoćnu i pobjedničku vojnu silu. Odbranili smo i sačuvali svoju domovinu, obnovili njenu državnost, izborili se za mir bez kojeg, makar i nepravednog, nije moglo biti ni obnove ni izgradnje. Mi ne živimo u prošlosti, ali prošlost živi u nama. BiH je zemlja velikih ratnika i stoljećima nas znaju kao takve. Ratovali smo za razne države i imperije i mogu reći nikad više, jer će od sada naši hrabri ljudi braniti samo BiH. ''

Poslije svečane akademije odlaskom na plato Babanovac i posjetom spomen-obilježju na Galici na Vlašiću, gdje je upriličen kratki istorijski čas završen je današnji program 19. tradicionalni susreti Zlatnih ljiljana Federacije BiH.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009