Skip to content
POČEO PROGRAM OBILJEŽAVANJA MANIFESTACIJE „DANI OTPORA“ PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 04 Maj 2017 13:42

Polaganjem cvijeća na Centralnom spomen-obilježju ''Goražde – grad heroj svojim braniocima'', danas je počela tradicionalna Manifestacija „Dani otpora“.

04. (četvrtog) maja 1992. godine, tačno u 7 sati i 5 minuta, ispaljena je prva granata na grad, koja je pogodila zgradu Općine. Bio je to početak potpune opsade Goražda, koja je trajala 1.336 dana i u kojoj je ubijeno više od 4.000 ljudi, većinom civila. Stoga se ova Manifestacija organizuje u znak sjećanja na 04. maj, dan kada je počela opsada grada na Drini i kada stanovnici Goražda odaju počast svim herojima svoga grada i nevinim žrtvama agresorskih napada.

Građani Goražda od toga dana počinju borbu za opstanak i pravo da žive u slobodnoj zemlji ravnopravnih naroda - bez vode, struje, a u danima koji će doći, agresorske snage činile su sve da obustave i humanitarnu pomoć namijenjenu građanima Goražda - iako je zajedno sa Žepom, Srebrenicom i Bihaćem, UN Goražde proglasio „zaštićenom zonom“, napadi na grad nisu stali.

Opsada grada trajala je sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada se i definitivno pokazalo kako je ovaj prostor ostao neosvojiv za agresora.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe, o važnosti ovog datuma i samom otporu koji je pružen agresoru, prisutnima su govorili ratni komandant 31. Drinske brigade Armije RBiH  Abduselam Sijerčić Pelam i ministar za boračka pitanja BPK Eniz Halilović, nakon čega su prisutni u sklopu protokola obišli šehidsko mezarje u Kolijevkama, gdje su učenjem dove još jednom odali počast poginulim šehidima, a cvijeće je položeno i na Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995. Godina.

Među brojnim delegacijama i zvaničnicima cvijeće na spomen obilježje ''Goražde – grad heroj svojim braniocima'' položio je i načelnik dr.sci. Muhamed Ramović.

U sklopu današnjeg programa u Velikoj sali Centra za kulturu održana je svečana akademija na kojoj su o važnosti 04. maja 1992. godine kao i o otporu kojeg su agresoru pružili goraždanski heroji, prisutnima govorili ratni komandant 31. Drinske brigade Armije RBiH  Abduselam Sijerčić Pelam, predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Obuća i Alma Mujagić Forto koja je u svom magistarskom radu ''Goražde u agresiji na BiH 1992 – 1995 godina'' pisala o ratnim dešavanjima na našim prostorima između ostalog i o 4. maju 1992. godine i napadu na Goražde. Poslije svečane akademije u holu Centra za kulturu otvorena je Izložba ratnih fotografija i naoružanja iz kućnih radionica.

U sklopu kulturno-umjetničkog programa obilježavanja ovoga značajnog datuma, nastupili su učenici osnovnih škola Fahrudin Fahro Baščelija i Husein ef. Đozo, zatim učenici OMŠ Avdo Smailović, te mališani obdaništa Sunce i SOS Kinderdorf koji su također položili cvijeće na spomen-obilježju ''Goražde – grad heroj svojim braniocima''.

U petak 05. maja u okviru Programa planirana je posjeta i polaganje cvijeća na spomen-obilježju ''Goražde – grad heroj svojim braniocima'' Udruženja Zlatni ljiljani Kantona Sarajevo, zatim će se u džamiji Kajserija proučiti Tevhid šehidima i poginulim borcima, a 06. maja u sklopu Programa održat će se tradicionalni pohod ''Tragom drinskih brigada''. Za 07. maj planirano je takmičenje u amaterskoj radiogonimetriji, dok će se 09. maja u sklopu Programa obilježiti ''Dan pobjede nad fašizmom'' i ''Dan zlatnih ljiljana''.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009