Skip to content
GORAŽDE I RUDO KAO PRIMJERI CIJELOJ DRŽAVI PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 20 April 2017 14:57

Misija OSCE-a u BiH organizirala je posjetu predstavnika međunarodnih organizacija i ambasada u našoj zemlji školama u Rudom i Goraždu, kao primjerima cijeloj državi kako se djeca mogu školovati pod jednim krovom, sklapati prijateljstva i zajedno sticati nova znanja.

Posjetu Srednjoj stručnoj školi ''Džemal Bijedić'' u Goraždu u kojoj se školuju učenici iz ove, ali i susjednih općina iz RS predvodio je šef Misije OSCE-a, ambasador Jonathan Moore, a osim predstavnika OHR-a, OSCE-a i EUFOR-a, u delegaciji su bili i predstavnici ambasada SAD-a, Rusije, Njemačke, Austrije, Turske, Japana, Švedske, Švicarske, Bugarske i Slovenije.

Gosti su dočekani prigodnim darovima, radovima mališana, a uz direktora SSŠ ''Džemal Bijedić'' Admira Kurtovića i njegovih saradnika, goste su dočekali ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Damir Žuga i načelnik Općine Goražde dr.sci. Muhamed Ramović.

U sklopu obraćanja ambasador Jonathan Moore je istakao da su Rudo i Goražde primjeri šta se može uraditi u zajednicama u kojima su svi ljudi – ljudi, te da je to rezultat rada lokalnih lidera, a ne međunarodne zajednice – ''Želimo podijeliti ovu pozitivnu priču tolerancije, suživota, zajedničkih vrijednosti i zajedničkih uspjeha s kolegama iz međunarodne zajednice i širom BiH. Ovo nije neka vještačka, strana, već prirodna, domaća priča i žao mi je što je ona rijetka u BiH. Nažalost, sve češće govore o svemu što nemaju. Nedavno sam imao priliku posjetiti Glamoč i Grahovo s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, s potpredsjednikom FBiH Milanom Dunovićem smo posjetili razne krajeve i veoma je važno da možemo i to je potpuno prirodna stvar za sve domaće političke lidere. Mislim da bi i oni, takvim posjetama, naučili nešto od ove djece.'' – kazao je Moore, te poručio domaćim liderima da mnogo više mogu čuti i naučiti u lokalnim zajednicama, među ljudima koji govore o konkretnim potrebama.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009