Skip to content
OPĆINA GORAŽDE RASPISALA JAVNE POZIVE ZA FINANSIRANJE PROJEKATA ZA SPORT, KULTURU, UDRUŽENJA, POJEDINCE I MLADE U 2017. GODINI PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 08 Mart 2017 15:42

Na osnovu Odluke o utvrđivanju kriterija, načina i postupka dodjele finansijskih sredstava za sport, kulturu, udruženja i pojedince i Odluke o utvrđivanju kriterija, načinu i postupku dodjele finansijskih sredstava organizacijama i pojedincima za projekte mladih, Općina Goražde raspisala je Javne pozive za dodjelu sredstava za finansiranje projekata za sport, kulturu, udruženja  i pojedince u 2017. godini i za dodjelu finansijskih sredstava organizacijama i pojedincima za projekte mladih za 2017. godinu. Riječ je o javnim pozivima koje je Općina Goražde raspisivala i prethodnih godina u skladu sa izraženim Javnim interesom.

Govoreći o kriterijima i uslovima, te detaljima vezanim za Javni poziv šef Službe za društvene djelatnosti, opću upravu i zajedničke poslove Općine Goražde, Sanid Zirak u izjavi za medije je istakao – ''Kao što naši sugrađani znaju Općina Goražde svake godine raspisuje  javne pozive za dodjelu finansijskih sredstava za sport, kulturu, udruženja, pojedince i mlade. Ove godine malo smo kasnili sa procedurom raspisivanja javnih poziva iz objektivnih razloga jer Budžet Općine Goražde za 2017. godinu još nije usvojen. Nadamo se da će na narednoj sjednici, dakle do kraja mjeseca marta biti usvojen Budžet. Mi smo odlučili raspisati ovih 5 procedura za dodjelu finansijskih sredstava za projekte mladih iz domena omladinske politike, projekte iz oblasti sporta, kulture, udruženja građana i pojedinaca. Ove godine ukupna visina sredstava za ovih 5 oblasti je oko 100.000,00 KM. S tim da treba naglasiti da je oko 40.000,00 KM za sport, 25.000,00 do 30.000,00 KM će biti za projekte mladih. Ostatak će se dodijeliti za projekte udruženja građana, pojedinaca i kulture. Iznos od oko 100.000,00 KM je na fonu prošlogodišnjih sredstava mada da kažem otvoreno lobiramo kod određenih političkih klubova pri Općinskom vijeću da se određeni kodovi povećaju i imamo obećanje da će nas podržati tako da očekujemo  da će ovi kodovi u nekim segmentima biti i povećani.

Što se tiče detalja za javni interes za svaki od ovih domena, konkretno u domenu sporta, sportske politike, javni interes Općine Goražde za 2017. su projekti iz oblasti afirmacije sportskih rezultata, kapaciteta omasovljenja sporta, podršku razvoju sportskih klubova koji ostvarju sportske rezultate. Ovaj javni interes je u skladu sa Strategijom razvoja Općine Goražde. Javni interes u domenu kulture u 2017. su projekti koji doprinose razvoju i afirmaciji kulturno umjetničkog stvaralaštva i u domenu udruženja odnosno nevladinog sektora Javni interes Općine Goražde jeste uspostavljanje kvalitetnijih životnih uslova stanovništva, kroz borbu protiv siromaštva, ravnopravnost i poštivanje i razvoj ljudskih prava. Kada je u pitanju ovaj segment udruženja i nevladinog sektora vjerovatno naši sugrađani znaju da je globalnom strategijom, strategijom UN-a definisano 17 razvojnih ciljeva i upravo naša Strategija razvoja Općine Goražde za period 2017. – 2022. godina se direktno naslanja na tih 17 razvojnih ciljeva UN-a budući da su sve zemlje članice i potencijalne članice EU dužne preuzeti strateške ciljeve iz te strategije UN-a, a sve lokalne zajednice unutar te zemlje kandidatkinje su prilikom izrade tih svojih strategija dužne uskladiti te strateške ciljeve iz tih globalnih dokumenata.''

Svi zainteresovani prijave na navedene pozive mogu dostaviti Centru za pružanje usluga građanima ili preporučeno pošiljkom. Javni poziv ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja, a potencijalni aplikanti mogu aplicirati samo jednom aplikacijom čiji obrazac mogu preuzeti u Općini ili putem web stranice www.gorazde.ba.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 245025030009
  • PDV: 4245025030009