Skip to content
PRVI TRENING ZA UPRAVNE ODBORE PČELARSKIH UDRUŽENJA IZ GORAŽDA I PRIJEPOLJA U OKVIRU PROJEKTA "BEEKEEPING - ACTIVITY FOR FUTURE (BAF)" PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 11 Septembar 2013 13:47

U cilju uspostavljanja prekogranične saradnje i apliciranja za sredstva IPA fondova, Općina Goražde poduzima sve neophodne korake sa ciljem implementacije projekata, ali i konstantne napore apliciranja na otvorene Javne pozive za projekte od interesa za građane Općine Goražde. Kao rezultat tih aktivnosti prvi konkretan dogovor bio je uspostavljanje saradnje sa Općinom Prijepolje iz Srbije. Inače, IPA ( engl. Instrument for Pre-accession Assistance ) je Instrument predpristupne pomoći i europski je program namijenjen pružanju pomoći državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama za članstvo u EU kako bi usvojile njene standarde.

Projekat koji Općina Goražde implementira zajedno sa kolegama iz Srbije podrazumjeva održavanje niza zajedničkih susreta, predavanja i seminara,  te ekskurziju i nabavku opreme. Vrijednost projekta iznosi 91.000 KM za Općinu Goražde i 91.000 KM za Općinu Prijepolje, no pored sredstava, ono što je, kako je rečeno iz Lokalnog ekonomskog razvoja Općine Goražde, bitnije, jeste da se i općina Goražde uključi u sam proces apliciranja i dobijanja sredstava iz IPA fondova za prekograničnu saradnju, te to iskustvo prenese u neki od narednih zajedničkih projekata sa općinama iz susjednih zemalja.

U skladu s tim, Općina Goražde u okviru projekta "Beekeeping - Activity for Future (BAF)" (Pčelarstvo-aktivnost za budućnost) koji je finansiran od strane Direkcije europske komisije u BiH, odobrenom po II Javnom pozivu za IPA Prekogranična saradnja Srbija - BiH, održava prvi trening za upravne odbore pčelarskih udruženja iz Goražda i Prijepolja, koje je partner iz Srbije na ovom projektu. Trening se održava 11.09. i 12.09.2013.g. u Hotelu "Behar".

Općinsko rukovodstvo opredijeljeno je aktivnostima koje za cilj imaju povlačenje sredstava iz europskih predpristupnih i drugih fondova, tako da je ovaj projekat ulaznica za još značajnije projekte, za čiju implementaciju su potrebne daleko veće sume novca. U tom cilju, svi općinski resursi stavljeni su na raspolaganje i u budućnosti se s pravom možemo nadati dobrim vijestima kada je u pitanju IPA.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009