Skip to content
POSJETA IZGRAĐENIM ZGRADAMA SOCIJALNOG STANOVANJA NA SPLAVIŠTU PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 04 Septembar 2013 13:06
Načelnik Općine Goražde mr. Muhamed Ramović sa saradnicima, kantonalna ministrica dr. Gordana Oršolić, te predstavnici UNHCR-a i CRS-a za Bosnu i Hercegovinu, danas su posjetili lokaciju na kojoj su sagrađene dvije moderne zgrade socijalnog stanovanja u cilju rješenja problema kolektivnih centara i smještaja za izbjeglice.
U pitanju je Projekat vrijedan milion eura finansira Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ) uz podršku UNHCR-a i CRS-a, dok je Općina Goražde osigurala lokaciju, neophodnu infrastrukturu i dozvole za gradnju.
„Ovaj Projekat od posebnog je značaja za našu lokalnu zajednicu i sredstva koja je osigurala vlada Njemačke biće iskorištena za trajno zbrinjavanje porodica koje su živjele u kolektivnom smještaju. Ovo što danas vidimo savremene su zgrade dostojne bilo kojeg razvijenog grada u Europi što nas čini izrazito ponosnim i sretnim da konačno možemo vidjeti sreću u očima ljudi koji su mnogo propatili. Međutim, mi mislimo i na ostale slučajeve, nekoliko stotina porodica koje još uvijek čekaju na rješenje svoga stambenog problema i nećemo odustati dok ne riješimo i njihove probleme. Ovim putem apelujemo i na sve nadležne, međunarodne organizacije i više nivoe vlasti da se aktivno uključe po ovome pitanju. Mi smo otvoreni za svaki vid saradnje i spremni staviti sve svoje kapacitete kako bismo realizirali slične projekte.“ – izjavio je Načelnik mr. Ramović po obilasku zgrada na Splavištu.
Izgradnjom spomenutih stambenih objekata, porodice koje su gotovo dvije decenije od rata živjele bez osnovnih uvjeta za život, suočene s manjkom prostora i grijanja konačno će dobiti adekvatan krov nad glavom, a zgrade će službeno biti otvorene i predane na korištenje 18. septembra, na Dan Općine Goražde i BPK Goražde, u prisustvu najviših zvaničnika Njemačke, UNHCR-a, CRS-a, te brojnih drugih koji će ovom prilikom boraviti u Goraždu.
Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009