Skip to content
AKTIVNOSTI PVJ OPĆINE GORAŽDE U 2012. GODINI PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Srijeda, 23 Januar 2013 15:22

Profesionalna vatrogasna jedinica Općine Goražde u protekloj godini provela je niz aktivnosti vezanih za gašenje požara na području općine Goražde, te okolnih općina kada je to bilo potrebno. Osim ovih aktivnosti, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) za vrijeme ljetnih suša vršili su dostavu vode građanima kao i niz drugih aktivnosti koje su porovedene u 2012. godini, kao što su akcije spašavanja i čišćenja prilikom problema uzrokovanih velikim sniježnim padavinama i niskim temperaturama koje su zadesile područje općine Goražde u mjesecu februaru.

V.D. starješina PVJ Mustafa Geca u izjavi za medije je istakao – ''Prije svega moram reći da smo početkom godine doživjeli tešku tragediju na lokalitetu Glamoča kada je nastradao pomoćnik načelnika, rahmetli Hubjer Meho. Nakon toga imali smo ostale redovne aktivnosti i ukupno 117 izlazaka na intervencije gašenja požara na području naše općine, a također smo imali i 6 intervencija na lokalitetima u drugim općinama. Isto tako, imali smo 15 tehničkih intervencija, što podrazumjeva ulazak u stanove i slične situacije. U toku ljetnog perioda izvršili smo prijevoz vode za sve građane kojima je to bilo potrebno. Isto tako, osigurali smo vodu i za naše povratnike. Zahvaljujući načelniku mr. Muhamedu Ramoviću koji je iznašao novčana sredstva za nabavku goriva, ovakve akcije su bile moguće. Imali smo i drugih intervencija u prethodnoj godini. Primili smo i volontere koji su nam mnogo pomogli i vrijedno radili. Kada je u pitanju vozni park imamo osam vozila i sva su u funkciji, za tehničke intervencije, gašenje pozara i dopremu vode, ali imamo planove za kupovinu novog vozila za gašenje požara. Nadam se da ćemo jedinicu pojačavati sa ljudstvom i ovi volonteri su pokazali da mogu biti sa nama i da mogu biti od koristi. Kada je u pitanju saradnja sa građanima ona je na najvećem nivou, a tu je i interventni broj koji se koristi, a naše je da pomognemo šta god da je u pitanju.“

Ono što treba naglasiti jeste da Profesionalna vatrogasna jedinica Općine Goražde na osnovu Programa razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u Općini Goražde za period 2010 – 2014. godina koji je usvojilo Općinsko vijeće, a odnosi se na opremanje jedinica civilne zaštite čiji stalni član PVJ u 2012. opremljena je savremenom opremom kao što je hidraulični agregat, kombinovani uređaj SPS, hidraulični cilindar, zatim 10 m hidrauličnog crijeva, set za razbijanje stakla koji su neophodni za spašavanje prilikom saobraćajne nesreće kao i niz drugih uređaja pomoću kojih se pospješuje rad ove jednice. Također, u prethodnoj godini kada je u pitanju zgrada PVJ uveden je novi sistem zagrijavanja. Riječ je o peći koja za zagrijavanje koristi pelet, a s obzirom da u prethodnom periodu zgrada nije imala riješeno pitanje grijanja, postavljanjem ove peći riješen je problem, jer kako su naglasili sami uposlenici, veoma je značajano zagrijavanje zgrade, a posebno garaža gdje se nalaze vozila kojima je neophodna toplota pri niskim temperaturama.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • E-mail: infopult@gorazde.ba