Skip to content
POČELA REALIZACIJA PROJEKTA IZGRADNJE OBALOUTVRDE VRIJEDNOG 10,5 MILIONA KM PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
Utorak, 23 April 2019 16:11

Ovih dana počeli su prvi radovi na pripremanju terena za izgradnju obaloutvrda u Goraždu. Riječ je o dugo vremena najavljivanom projektu, čija realizacija je upravo počela. Vrijednost projekta je oko 10,5 miliona KM, a većim dijelom finansira ga Svjetska banka, dok jedan dio finansira Agencija za vodno područje Save. Projekat je od izuzetne važnosti, jer ima za cilj sprečavanje poplava, kao i zaštitu građana, imovine i objekata od istih.

Da je riječ o izuzetno važnom projektu u izjavi za medije naglasio je i pomoćnik gradonačelnika Goražda za prostorno uređenje Enver Adžem: ‘’Kao što znate, zadnjih 5-6 godina Gradonačelnik je često u svojim izjavama za medije, na Vijeću, davao informacije da će se raditi obaloutvrde rijeke Drine nizvodno od Mosta Žrtava genocida u Srebrenici prema entitetskoj liniji, zatim sanacija oštećenja u centru grada izazvanih posljednjim poplavama, zatim uzvodno prema Industrijskoj zoni Vitkovići izrada obaloutvrde radi zaštite od voda.

Kada je u pitanju izrada projektne dokumentacije ona je trajala dugo, izrade studija, studija uticaja na okoliš i poslije svih procedura, provedena je tenderska procedura,odabran je izvođač, nadzor i evo krenulo se sa ovim velikim projektom.

Radi se o nekih 30 miliona KM komplet sa Industrijskom zonom Vitkovići. Ovaj projekat nizvodno od mosta košta 9 miliona KM od Svjetske banke, i 1,5 milona od Agencije za vode, prema tome ukupna vrijednost je negdje ok 10,5 miliona KM. U daljem periodu  po završetku ovog projekta ide se odmah sa popravkama oštećenja u centralnom dijelu Grada Goražda i ide se uzvodno prema Industrijskoj zoni Vitkovići.

Zašto smo počeli prvo sa ovim projektom nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici prema entitetskoj liniji ? Počelo se iz razloga što nam je to prioritet, jer kad su bile poplave 2010. svjedoci smo šta se u Goraždu desilo. Najviše su stradali građani naselja Luka, zatim stanovnici Hubjera, Kazagića. Poplavljena su polja, objekti, kuće u ovim naseljima. Na osnovu apela Gradonačelnika i određenih institucija odobren je ovaj projekat izgradnja obaloutvrde radi zaštite od poplava u Goraždu. Ranije obaloutvrde koje su rađene 70-tih godina, pokazalo se da nisu adekvatno zaštitile Grad Goražde. Grad Goražde se širi i normalno da postoji potreba za daljom zaštitom.

Poručujem građanima naselja Luka, Hubjera i Kazagića da će ovo biti trajno rješenja. Projekat obuhvata dizanje obaloutvrda sa lijeve i desne strane, radi se i staza za šetanje, biće bolje urađene. Nastojaćemo da pomognemo našem Moto klubu Goražde da se i njihov problem riješi, tražit ćemo neko riješenje, nastojaćemo da zaštitimo objekte i imanja pomenutih naselja,kao i naselja Lozja i područja pored Drine tako da ćemo time riješiti problem poplava u Gradu Goraždu.’’

Goražde će prema svemu sudeći ove godine biti veliko gradilište, pored ovog velikog projekta u toku su brojni projekti modernizacije cesta koje se provode od strane Autecesta F BiH ,a u planu je izgradnja novih zgrada socijalnog stanovanja, te brojni drugi projekti, a sve u cilju razvoja i modrenizacije grada i prigradskih naselja.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009