Skip to content
ČLANOVI KULTURNO-UMJETNIČKIH DRUŠTAVA IZ GORAŽDA I OVE GODINE PREDSTAVLJAJU NAŠ GRAD I DRŽAVU NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU DJETETA U TURSKOJ PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 18 April 2019 14:47

Građani Goražda danas su sa ponosom ispratili pred polazak na put članove   Kulturno-umjetničkog društva ''Azot'' iz Vitkovića (KUD "Azot") i Ansambla narodnih igara i pjesama (ANIP) Centra za kulturu koji će ove godine u periodu od 18. do 27. aprila uzeti učešće na 22. Međunarodnom festivalu djeteta u Izmiru (Gaziemir – Turska).

Naime, na poziv prijatelja iz bratske Općine Gaziemir iz Izmira, oni će zajedno sa mnoštvom folklornih društava iz cijelog svijeta, predstaviti ljepotu tradicije i običaja iz ovog dijela BIH na tradicionalnom Festivalu djeteta u Izmiru, u bratskoj Općini Gaziemir.

Ispraćaju je prisustvovao i gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović koji je svima koji putuju zaželio sretno i ugodno putovanje, te da na najbolji način predstave naš Grad i državu naglasivši još jednom da cijeneći iskustvo ranijih putovanja zasigurno je da će naši mladi i ove godine naići na srdačan prijem i dobrodošlicu u Turskoj.

U Tursku putuju 28 mladih članova pomenutih kulturno-umjetničkih društava našeg grada, te članovi delegacije Grada Goražda.

Govoreći o očekivanjima boravka u Gaziemiru članovi KUD-a Azot i ANIP su istakli – 

''Igram folklor u ANIP Centra za kulturu već sedam godina i ovo mi je prva turneja. Mislim da će nam biti lijepo jer idemo sa mnogo prijatelja, tu su i članovi susjednog nam kulturno-umjetničkog društva. Od turneje očekujem da posjetimo kulturna i historijska mjesta koja nismo u mogućnosti sa roditeljima posjetiti i očeukuemo da ćemo biti smješteni kod dobrih porodica.'' – naglasila je Asija Srna članica ANIP Centra za kulturu.

''Igram folklor već šest godina u KUD-a "Azot" i ovo mi je druga turneja u Tursku i očekujem da će mi biti prelijepo kao i prošle godine.'' – istakao je Daris Zlatić ćlan KUD-a "Azot" Vitkovići.

Zadovoljstvo što će mladi našeg grada predstavljati Grad Goražde, BPK i BIH na Međunarodnom festivalu djeteta u Izmiru nije krio gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović – ''Sretni smo da i ove godina naša djeca iz Goražda putuju na jedan od najvećih festivala u svijetu na Međunarodni festival djeteta u Izmir, tačnije u bratski Gaziemir. Na Festivalu učestvuje veliki broj država, gdje BiH ima posebno mjesto. Također, mi je drago što ću biti u prilici i ja da se družim sa našim mladima a i da se sastanem sa novim načelnikom Gaziemira obzirom da su bili izbori u Turskoj gdje je u ovoj našoj bratskoj općini izabran novi načelnik i želim da i sa njim uspostavim saradnju u narednih pet godina koliko koliko traje njegov mandat. Gaziemir je jedan od prvih bratski gradova Goražda, a i ove godine ćemo obići sve kulturne i historijske znamenitosti, a pored svečanog otvaranja Festivala 23.04. naša djeca će nastupiti i mnogim djelovima grada.''

O putovanju na 22. Međunarodnom festivalu djeteta u Izmiru govorio je i vođa puta Šemso Ferhatović – ''Mi se nadamo da ćemo predstaviti naš gradi i našu državu na najbolji način. Evo polazimo danas i nadam se da će nam put i smještaj djece proći u najboljem redu, dok je povratak planiran za 27.04.2019.''

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009