Skip to content
POČINJE INVESTICIJA VRIJEDNA OKO 10 MILIONA KM PDF Ispis E-mail
Autor gorazde.ba   
četvrtak, 11 April 2019 15:39

Nakon što je završen javni poziv za podnošenje ponuda za izgradnju obaloutvrda na rijeci Drini u Goraždu i odabrani najpovoljniji ponuđači, predstavnici firmi MIBRAL i OKAC danas su u Maloj sali Gradske uprave održali sastanak sa gradonačelnikom dr. sci. Muhamedom Ramovićem i saradnicima na kojem je dogovoreno da će se naredne sedmice pomenute firme uvesti u posao.

Javni poziv za podnošenje ponuda za izgradnju obaloutvrda na rijeci Drini u Goraždu raspisan je po lotovima i to: LOT 1 sanacija desne obale rijeke Drine nizvodno od centra grada koji je dobila da radi firma MIBRAL d.o.o.; LOT 2 sanacija lijeve obale rijeke Drine nizvodno od centra grada u sklopu pomenutog projekta dobila je firma OKAC d.o.o., gdje će se uraditi ukupno 4 kilometra obaloutvrde.

Riječ je o dugo najavljivanom projektu zaštite od poplava na rijeci Drini u FBiH koji finansira Svjetska banka putem Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA), a koji se odnosi na izgradnju obaloutvrda rijeke Drine od Vitkovića do entitetske granice, tačnije Opštine Novo Goražde, kao i Podhranjenskog potoka. Ukupna vrijednost Projekta za Grad Goražde je preko 10 miliona KM, s tim da će pored sredstava Svjetske banke, sa 2 miliona KM projekat sufinansirati i Agencija za vodno područje slivova rijeke Save.

Da je riječ o veoma važnom Projektu za Goražde naglasio je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović, kazavši da je ovo jedan ogroman projekat na kome se radilo već duže vrijeme i da mu je drago da će uskoro početi njegova realizacija.

Ono što treba naglasiti jeste da se Grad Goražde već duže vrijeme susreće sa problemom urušavanja obaloutvrda. Posebno se to stanje pogoršalo nakon poplava iz decembra 2010. godine koje su zadesile naš grad. Nakon poplava urađen je elaborat o uzrocima i posljedicama nastanka poplavnog vala na rijeci Drini zahvaljujući kojem su podigunute i tužbe protiv HE ''Piva'', a korišten je i u izradi projektne dokumentacije za izgradnju obaloutvrda na rijeci Drini u Goraždu. Realizacijom pomenutog projekta problem će biti riješen.

Share
 

Sjedište Gradske uprave

  • Ulica: Maršala Tita br. 2
  • 73000 Goražde 
  • Telefon: +387 38 221 002
  • Telefon: +387 38 241 450
  • Fax :+387 38 221 332
  • E-mail: grad@gorazde.ba
  • ID: 4245025030009
  • PDV: 245025030009